2013-08-30 14:01:39• hírek • MTI

Három román állampolgár halt meg a tömegbalesetben

Az M5-ösön történt péntek reggeli tömegbaleset helyszínéről 31 sérültet vittek kórházba, közülük egynek válságos az állapota, de több súlyos, életveszélyes sérült van, őket már vagy megműtötték vagy műtétre várnak. A sérültek több mint fele külföldi állampolgár.

A román külügyminisztérium azt közölte, hogy három román állampolgár vesztette életét és 18 megsérült a magyarországi M5-ös autópályán péntek hajnalban történt balesetben. Victor Ponta román miniszterelnök bejelentette, hogy egy kórházi felszereléssel ellátott katonai gép indul orvoscsoporttal kora délután Budapestre, hogy segítséget nyújtsanak a kórházakban ápolt romániai sérültek ellátásában, és lehetővé tegyék hazaszállításukat.

A balesetben érintett, román állampolgárokat szállító kisbusz tulajdonosa a sofőrtől telefonon szerzett információkra hivatkozva a román hírtelevízióknak azt mondta: az autópályán kialakult torlódás miatt a kisbusz megállt, majd néhány másodperc múlva egy hátulról nagy sebességgel érkező bolgár kamion rohant bele a kocsisorba.

A baleset helyszínéről tíz sérültet - hat felnőttet és négy gyereket - a budapesti Péterfy Sándor utcai baleseti központba szállítottak - tájékoztatta az intézmény az MTI-t. Tóth Ferenc, a Péterfy utcai baleseti központ intézetvezető főorvosa az MTI-nek elmondta: a gyerekek között van, aki már átesett a műtéten, mások még előtte állnak. Két gyereket ápolnak az intenzív osztályon. A négy felnőtt közül kettőt vettek fel az intézménybe, két sérültet a vizsgálat után elengedtek.

A sérültek jellemzően csonttöréseket, koponya és hasi sérüléseket szenvedtek - sorolta a főorvos. A tíz beteg közül hét külföldi (három gyerek és négy felnőtt), de az állampolgárságukról egyelőre nem tudott tájékoztatást adni a főorvos. Annyit elmondott, hogy van közöttük román állampolgár is. Pontosabb tájékoztatást a kora esti órákra ígért az intézményvezető.

Három román állampolgár meghalt a balesetben

Szalisznyó Ilona, a ceglédi Toldy Ferenc Kórház kommunikációs vezetője arról tájékoztatott, hogy hozzájuk hat embert vitt a mentőszolgálat, három román állampolgárt és három kurd nemzetiségűt. A sérültek között három felnőtt van, kettőnek súlyos a sérülése: mindketten lábszártörést szenvedtek, egyiküket műtik. Egy embert megfigyelésre a kórházban tartanak gerinczúzódás miatt, három 18 évesnél fiatalabb sérültet pedig ambulánsan látnak el.

Bálványossy Péter, a Merényi Gusztáv Kórház traumatológiai osztályának vezetője korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy kórházukba 11 súlyos sérültet vittek, közülük négy-öt ember állapota életveszélyes. A sérültek között román, bolgár, szerb és török állampolgárok is vannak.

Az M5-ös autópályán péntek kora reggel történt a tömegbaleset. A katasztrófavédelem Pest megyei szóvivője, Spitz Alexandra korábban elmondta, hogy egy kamion, három mikrobusz és öt személyautó karambolozott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: