2017-10-18 14:32:12• hírek • Kocsis Zoltán

Három projekt egy hónapon belül Pusztadarócon

Modern fénytechnikával felszerelt színpad, a Szamos holtágának turisztikai értékesítése, valamint közel tíz kilométer kerékpáros út megépítése – ezekre a nagy léptékű beruházásokra készül Pusztadaróc, amennyiben mindhárom, október során leadott pályázata nyerőnek bizonyul.

Minden kétséget kizáróan a legnagyobb volumenű pályázat a község kerékpárút-hálózatának bővítését célozza meg. A román-magyar határon átnyúló pályázat összege eléri az egy millió eurót, amiből közel tíz kilométernyi út épülne meg, magyarázta Gaman Mihály polgármester. Ezek az utak azonban nem kizárólag a kerékpárosoknak épülnének, hanem mezőgazdasági tevékenységekre is lehet majd hasznosítani azokat.

„Az eredeti elképzelés az volt, hogy kerékpárutat építenénk, ami összekötné a Szamost a petei vámmal, de leágazna a szamosdarai erdőhöz és a szamosdarai tavakhoz. Igen ám, de ezeket elkerülhetetlenül igénybe vennék a traktorok, egyéb mezőgazdasági gépek is, amik gyorsan tönkre is tennének mindent”, elevenítette fel a kezdeteket Gaman. „Éppen ezért gondoltuk úgy, hogy olyan utakat építsünk, amelyek ezt a fajta terhelést is elbírják. A 3 méter szélesre tervezett utak így nem csak a bringásoknak szereznének örömet, de a mezőgazdászok dolgát is megkönnyítenék”, lelkesedett a polgármester.

Szintén román-magyar határon átnyúló pályázat keretein belül költetne a pusztadaróci önkormányzat 90.000 eurót a Szamos és annak holtágának rendbe tételére: lócákat, kukákat helyeznének ki. „A Szatmár Megyei Tanácsnak van egy pályázata, ami révén kikötőt szeretnének kialakítani a Szamoson. Ezt egészítenénk mi ki két-három stéggel, játszótérrel, piknik-övezettel, amelyek kellemesebbé tehetnék a szabadidő természetben való eltöltését”, mondta Gaman.

A harmadik pályázat „A Szatmári Helyi Akciócsoport” kistérségi fejlesztési társulásnál 40.000 euróból különböző eszközöket kíván vásárolni a hivatal. „A szülők kérésére vásárolnánk egy modern fénytechnikával felszerelt színpadot. Nemrég alakult meg a község citeraegyüttese, a néptáncegyüttese, fontos, hogy legyen hol megmutassák magukat. A 8x6-os színpadon a gyerekek is felléphetnek különböző iskolai eseményeken, ünnepeken”, indokolta a döntést a polgármester.

A színpad mellett egy utcaseprő autót is vásárolna az önkormányzat, tekintve, hogy Pusztadaróc és Pete valamennyi utcája le van aszfaltozva. Végezetül néhány filegória-szerű faházikót is vásárolna az önkormányzat a polgármesteri hivatal vagy a kúria udvarára, ahol nyáron akár polgári esküvőket is lehetne tartani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: