2012-06-01 08:57:36• hírek • Kocsis Zoltán

Három portugáliai hős maradt a görög csapatban

Szokratisz Papasztathopulosz
Szokratisz Papasztathopulosz

Már csak napok választanak el minket a földkerekség harmadik legnagyobb sporteseményétől, a labdarúgó Európa-bajnokságtól. A Szatmár.ro egy kis csapatbemutatóval és a válogatottak programjával igyekszik olvasóit ráhangolni az eseményre.

Első ránézésre az A csoport nem tűnik túlságosan veretesnek: Görögország mellett Lengyelország Csehország és Oroszország sem tartozik a klasszikus labdarúgó nagyhatalmak közé. Ha a csoport tagjait jobban megnézzük, akkor rögtön megváltozhat a véleményünk. Görögország ugye, a sportág legnagyobb meglepetését okozva, 2004-ben megnyerte a tornát, az elődöntőben a cseheket búcsúztatva. Négy évvel később pedig Oroszországot búcsúztatta a későbbi győztes spanyol válogatott az elődöntőben - miután egy körrel korábban kiejtették a hollandokat. Lengyelország pedig házigazda...

Túlzás lenne azt állítani, hogy a görög labdarúgó válogatott a 2004-es sikerből élne, hisz azóta kijutottak a 2008-as EB-re és a 2010-es vébére is: elmondhatjuk tehát, hogy a hellének stabilizálták helyüket a kontinens középmezőnyének az élén. Mi több, azóta kiderült, hogy van élet Otto Rehhagel után is: a portugál Fernando Santosszal a kispadon veretlenül vívták meg a selejtezőket.

A luzitán alaposan megfiatalította a keretet, a nyolc évvel ezelőtti hősök közül már csak Halkiasz, Kacuranisz és Karagunisz maradt. Halkiasz ráadásul az egész EB-mezőny legidősebbje: a PAOK Szaloniki kapusa már 38 éves. Tőle csak egy évvel fiatalabb a meglepetésre bekerülő Liberopulosz: az AEK Athén csatára anno nem volt benne a portugáliai EB-keretben.

A Rehhagel-féle Görögország erőssége a védelem volt, a jelenlegi csapatnak viszont a támadó részlege is erősnek tűnik. Legalábbis papíron. Gekasz 15, Mitroglu 16 gólig jutott a nemrég véget ért bajnoki szezonban és minden sorozatot figyelembe véve Szalpingidisz is betalált tízszer. Szamarasz ugyan egy kissé gyengébb szezont futott, ennek ellenére számára ez lehet a nagy áttörés lehetősége.

Kuriózum a keretben José Holebas személye. A görög apától és német-amerikai anyától Németországban született és felnőtt védekező játékos az idén mutatkozott be a görög válogatottban. A hellénekre eddig nem volt jellemző a honosítás... Holebas pályafutása azért is érdekes, mert 17 évesen már egyszer visszavonult, amikor megtudta, hogy barátnője teherbe esett. Egy évvel később azonban meggondolta magát.

Görögországgal kapcsolatban az utóbbi években mindig felmerül, hogy vajon megtudja-e ismételni a 2004-es csodát? Bátran állíthatjuk, hogy valószínűleg nem. Talán a csoportból sem jut tovább. De hogy senki számára nem lesz könnyű falat, azt bátran állíthatjuk.

Igaz, nyolc évvel ezelőtt sem vártak tőlük többet. Érdekesség, hogy a keretben akkor is volt egy olyan légiósuk, aki a Werder Brement erősítette, méghozzá a döntő egyetlen gólját szerző Angelosz Hariszteasz. A jelenlegi brémai az egész mezőny talán legdallamosabb nevű játékosa (és a kommentátorok réme): Szokratisz Papasztathopulosz.

Ha már itt tartunk, mit szóltok egy Toroszidisz, Papasztathopulosz, Papadopulosz, Papadopulosz védősorhoz?

A görög keret:

Kapusok: 1 Kosztasz Halkiasz (PAOK), 13 Mihalisz Szifakisz (Arisz), 12 Alexandrosz Corvasz (Palermo)
Védők: 15 Vaszilisz Toroszidisz (Olympiakosz), 8 Avraam Papadopulosz (Olympiakosz), 19 Szokratisz Papasztathopulosz (Werder Bremen), 5 Kirjakosz Papadopulosz (Schalke), 4 Szteliosz Malezasz (PAOK), 20 José Holebas (Olympiakosz), 3 Jorgosz Cavelasz (Monaco)
Középpályások: 6 Grigorisz Makosz (AEK), 2 Joannisz Maniatisz (Olympiakosz), 21 Kosztasz Kacuranisz (Panathinaikosz), 10 Jorgosz Karagunisz (Panathinaikosz), 16 Jorgosz Fotakisz (PAOK), 22 Kosztasz Fortunisz (Kaiserslautern)
Támadók: 18 Szotirisz Ninisz (Panathinaikosz), 23 Jannisz Fetfacidisz (Olympiakosz), 7 Jorgosz Szamarasz (Celtic), 14 Dimitrisz Szalpingidisz (PAOK), 17 Theofanisz Gekasz (Samsunspor), 9 Nikosz Liberopulosz (AEK), 11 Kosztasz Mitroglu (Atromitosz)

A görög válogatott meccsei:
Lengyelország - Görögország jún. 8 19.00
Görögország - Csehország jún. 12 19.00
Görögország - Oroszország jún. 16 21.45

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: