2013-07-22 19:43:53• hírek • MTI

Három napos határidő

Körlevélben szólította fel hétfőn Adrian Jean Andrei, a székelyföldi Hargita megye prefektusa a helyi polgármestereket, hogy három napon belül távolítsanak el a polgármesteri hivatalokról minden "törvénytelen" zászlót.

A prefektus egy közelmúltban hozott bírósági ítéletre hivatkozott a körlevélben, amely álláspontja szerint egyértelművé teszi a zászlóhasználatra vonatkozó szabályokat - közölte az Agerpres hírügynökség.
"Mivel a bírósági határozat által szertefoszlik a Románia és a más államok zászlóinak kitűzésére vonatkozó törvényi előírások esetleges félreértelmezésének a lehetősége, de azért is, hogy megelőzzék a helyi költségvetések megterhelését a törvényi előírások megszegéséért kirovandó büntetésekkel, felkérjük, hogy e levél kézhezvételétől számított három napon belül távolítsák el a polgármesteri hivatalról azokat a zászlókat, amelyek nem felelnek meg a törvényes előírásoknak" - idézte az Agerpres a prefektus levelét.

Időközben a bíróság elutasította a csíkmadarasi polgármesteri hivatal fellebbezését a címeres magyar zászló kitűzéséért februárban kirótt 4000 lejes büntetés ellen, a büntetés összegét viszont 2500 lejre csökkentette.

Bíró László, Csíkmadaras polgármestere korábban arra hivatkozott, hogy a törvény más államok zászlajára vonatkozik. Magyarország hivatalos zászlaja a címer nélküli piros-fehér-zöld, ezért értelmezése szerint a címeres zászló kitűzése nem ütközik törvénybe.

Ráduly Róbert Csíkszereda polgármestere az MTI-nek hétfőn elmondta, éppen a többi csíki polgármesterrel tanácskozott, amikor a körlevelet megkapta, és rögtön telefonon kérdezte a prefektust, hogy a székely zászlóra is vonatkozik-e a felszólítás. "Azt a tájékoztatást kaptam, hogy nem. A székely zászló ügyében tehát nem kell pánikba esni. Nem kérdés, hogy ott marad a zászló a városházán" - jelentette ki Ráduly Róbert.

Ráduly azt is megjegyezte, hogy a Csíkmadarason kitűzött címeres magyar zászló ügyében született törvényszéki ítélet sem jogerős.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: