2012-02-22 16:45:52• hírek • Kocsis Zoltán

Három napos Városnapok, hét napos PMN

Negyedszáz kulturális eseménnyel várja 2012-ben (nem csak) a szatmáriakat a Szatmárnémeti Kulturális Napok 2012 eseménysorozata. Az erről szóló sajtótájékoztatón Ilyés Gyula polgármester elmondta: annak ellenére, hogy az idén kevesebb pénzt fordít a város az események finanszírozására, a paletta még bővült is. A tavalyi évben összesen 1,3 millió lejt fordított a város a Kulturális Napokra, ez az összeg pedig idén egy millió lej lesz.

A legtöbb személyt megmozgató rendezvény, immár 16. alkalommal, a Városnapok lesz. Újdonság a tavalyi évhez képest, hogy ezúttal három napig tart majd az össznépi banzáj: péntek délutántól vasárnap estig. A költségvetése ugyanakkor nem változik: idén is 150.000 lejt fordít rá a polgármesteri hivatal. A helyszín az Október 25 tér lesz. A szombat a könnyűzenéé, a vasárnap pedig a folklóré lesz.

Kiemelkedően fontos esemény lesz a Partiumi Magyar Napok, amely idén hét napon keresztül fog tartani - szemben a tavalyi öttel. Stier Péter főszervező a Szatmár.ro érdeklődésére válaszolva elmondta, a „hosszabbítás" oka az, hogy szerették volna befogni a magyarság kiemelkedő ünnepét, Szent István napját: ekkor lesz a megnyitó. A tavaly 35.000 látogatót vonzó eseményen idén hangsúlyosabb szerepet kap majd a Tűzoltó-torony és környéke.

Természetesen idén sem marad el a tavaly hétezer látogatót vonzó Sorompók Nélkül Nemzetközi Multikulturális Fesztivál (május 18-27), a Családi Hétvége (június 1-3) vagy a Samfest Rock (július 20-21). A tavalyi sikeren felbuzdulva idén is lesz Oktoberfest (szeptember 29-30) és 1999 után harmadszor kerül sor a Szatmári Vívók Nemzetközi Találkozójára. A legutóbbi eseményen részt vett Magyarország jelenlegi köztársasági elnöke, dr. Schmitt Pál is, aki akkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöki tisztségét töltötte be.

Első alkalommal vesz részt a Szatmáron Készült (május 16-19) vásáron Szatmárnémeti városa és szintén első ízben kerül sor az Energia Napjára (június 18-22), amely Európai Uniós mintára a környezetvédelem fontosságára szeretné felhívni a figyelmet.

Akárcsak az előző évben, a polgármesteri hivatal idén is igyekezett minden itt élő etnikum igényeit kielégíteni: román, magyar, német, zsidó és roma eseményeket is támogat. A koncerteken fellépőkkel, vendéggel kapcsolatban egyelőre nem árultak el semmit a szervezők.

A Szatmárnémeti Kulturális Napok eseménysorozata április 8-án a Nemzetközi Roma Nappal veszi kezdetét és október 16-án folk koncerttel ér véget.

A Szatmárnémeti Kulturális Napok teljes programját az alábbi linken találod meg:
http://www.satu-mare.ro/stiri/zilele-culturale-satmarene-editia-2012

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: