2013-04-10 18:56:08• hírek • Kocsis Zoltán

Három mutatóban az országos átlag fölött, Szatmár megye a 27. legélhetőbb

Egy figyelembe nem vett, ám a Gandul által leközölt adat a népsűrűség: Szatmár megyében egy négyzetkilométerben 74,5 fő, országos átlagban pedig 79,9 fő él.

Szatmár megye az életszínvonal tekintetében országos viszonylatban a középmezőnyben helyezkedik el, derül ki a gandul portál nagyszabású felméréséből. A 42 romániai megye közül Szatmár a 27. helyet foglalja el.

A mértékadó portál összesen hét ismérv, a munkanélküliségi ráta, a nettó átlagfizetés, a zöldövezetek mérete, a bűnözési ráta, a kanalizálási hálózatra csatlakozott lakók aránya, az egy főre eső nemzeti össztermék és a várható élettartam figyelembe vételével készítette el ranglistáját. Ezen adatokat a statisztikai intézettől, a munkaerő-elosztó hivataltól és a kormányzati előrejelzési hivataltól kérte le.

Az összevetés elkészülte után, a bukaresti portál szerint meglepetésre kiderült, hogy Romániában Temes megyében a legmagasabb az életszínvonal, míg a négy kategóriába is első főváros „csak" a második helyen áll. A dobogó harmadik fokára Ilfov megye fért oda, az első ötben pedig Szeben és Kolozs megye kapott még helyet. A lista végén pedig Vaslui szerénykedik.

Na és Szatmár megye?

Szatmár a 42 megye középmezőnyében, a 27. helyen áll. A hét mutató közül három tekintetében állunk jobban, mint az országos átlag - bűnözési ráta, munkanélküliségi ráta, és kanalizálási hálózat lefedettsége -, míg további három kategóriában elmaradunk az országos átlagtól. A gond az, hogy jelentősen.

Amiről már sokszor cikkezett a helyi sajtó, Szatmár megyében a legkisebb a születéskor várható élettartam: mindössze 70,5 év! Ezzel mi vagyunk az egyetlenek, ahol a várható élettartam nem éri el legalább a 71 évet! Az országos átlag 73,4 év, a legtöbbet pedig Bukarestben élnek az emberek, 74,7 évet.

Szintén a sereghajtó közé tartozik Szatmár megye a nettó átlagfizetés terén. Amíg az országos átlag 1.538 lej, Bukarestben pedig átlagosan 2.152 lejt keresnek az emberek, addig Szatmár megyében alig 1.138 lejt! A legrosszabbul ebben a tekintetben Hargita áll 1.064 lejjel. Szintén alaposan elmaradunk az egy főre eső nemzeti jövedelem tekintetében is: míg az országos átlag 6.826 euró, addig ez Szatmár megyében alig 4.489 euró. Bukarest ezen a téren is listavezető 16.379 euróval (az összes jelentős nemzeti és nemzetközi vállalat székhelye ott van, ez magyarázza a magasabb fizetést is), míg az utolsó helyen Vaslui áll 2.835 euróval. A főváros mellett egyedül Temes megye tud tízezernél nagyobb számot felmutatni: 10.011 euró az egy főre eső GDP.

Hogy mivel „verjük" az országos átlagot? Elsősorban a bűnözés terén - jó értelemben. Szatmár megyében százezer lakosra 183 elítélt jut, míg országos szinten 223. A legkisebb ez a szám Ilfov megyében (85 fő), a legmagasabb pedig Hunyad megyében (369 fő).

Jobb a helyzet az országos átlagnál a munkanélküliség terén is. Szatmár megyében az aktív lakosság 5,02%-a nem dolgozik, országos viszonylatban viszont a 5.59%-a. A legkisebb a munkanélküliek aránya Ilfov megyében (1,83%), a legmagasabb pedig Valcea és Teleorman megyékben: mindkét esetben meghaladja a 10%-ot.

Ha kevéssel, de a kanalizálás terén is jobb a helyzet Szatmár megyében, mint az országos átlagot véve. Míg országszerte a lakosság 65,1%-a élvezheti a kanalizálás jelentette előnyöket, Szatmár megyében a 66,7%-a. Ebben a tekintetben messze Bukarest a listavezető a maga 96,8%-ával, míg az utolsó helyen Olt megye áll 30,5%-kal.

Ami a városi környezetben található zöldövezeteket illeti, méretük Szatmár megyében 368 hektár. A legtöbb zöldövezet Bukarestben van, ott mérete eléri a 4.807 hektárt, míg a legkevesebb Giurgiu megyében található - pontosan 70 hektár.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: