2005-09-08 22:17:57• hírek • Szatmar.ro

Három mellbimbóval a mellrák ellen

22080920051.jpgAzonosították azt a gént, ami harmadik mellbimbó kifejlődéséért lehet felelős.

Angol kutatók azonosították azt a gént, ami az embernél fejlődési rendellenességnek számító harmadik mellbimbó kifejlődéséért lehet felelős. A gén és az általa termelt fehérje pontos beazonosítása arra is választ adhat, hogyan és mitől alakul ki a mellrák.

 

Az angol Rákkutatási Intézetnek a Breakthrough mellrák-alapítvány által finanszírozott vizsgálata során egy olyan fehérjét azonosítottak, ami egy, a mellrákosoknál gyakran előforduló gén jelenlétére utal. A mellrák az angol népességben a nők legelterjedtebb rákos megbetegedése: évente 40 ezer nőpácienst érint. A most felfedezett gén a mell kialakulásáért felelős, így összefüggésbe hozható a rákosan elburjánzó sejtekkel is.

A kutatók a gént Scaramanga névre keresztelték, ez volt a Christopher Lee által játszott három-mellbimbójú negatív főhős neve az 1974-es, Aranypisztolyos férfi című James Bond-filmben.

Nem mindegy, mikor és hol működik

A Scaramanga határozza meg a méhen belüli fejlődéskor, hogy mely szövetekből lesznek majd a mellet alkotó zsírszövetek. Az általa termelt fehérje - amelyet Neuregulin3-nak (NRG3) neveztek el a kutatók - pedig az adott sejtek növekedését stimulálja. Ez a fehérje rendkívül hasonlít ahhoz, amit a mellrákosok szervezetében mutattak ki, így a tudósok szerint a kettő közt összefüggés mutatható ki. "Míg a méhen belüli fejlődés során ezek a fehérjék akkurátusan felügyelik a mellet alkotó sejtszövetek fejlődését, addig ugyanezek a stimuláló hatások a felnőttkorban káros sejtburjánzáshoz vezethetnek" - mondta el Ashworth professzor.

Fölös számú mellbimbó, fölös számú sejt?

A statisztikák szerint minden tizennyolcadik embernek van fölös számú mellbimbója - bár gyakran csak egy nagyméretű anyajegynek látszik -, de egyelőre nem lehet tudni, pontosan mitől alakul ki. Alan Asworth professzor, a kutatás vezetője szerint most talán ehhez is közelebb jutnak: "A Scaramanga azonosítása elég fontos lépés. Azáltal, hogy jobban megismerjük ezt a gént és az általa termelt fehérjét, világosabbá válik majd az is, milyen szerepet játszik a mell egészséges fejlődési folyamatában, és vélhetőleg az is, milyen kapcsolatban lehet a mellrákkal. A további kutatások azt próbálják majd felmérni, mi játszódik le, amikor a mell fejlődése rossz irányt vesz".

A kutatók szerint azonban mindez nem azt jelenti, hogy a három mellbimbó mellrák szempontjából magasabb rizikófaktor volna, mint a kettő.

 velvet.hu

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: