2014-06-11 12:08:09• hírek • Kocsis Zoltán

Három korábbi világbajnok közül egynek sírnia kell!

A D csoport az egyetlen az idei világbajnokságon, amelyben három korábbi világbajnok is található: Olaszország 1934-ban, 1938-ban, 1982-ben és 2006-ban, Uruguay 1930-ban és 1950-ben, Anglia pedig 1966-ban nyert. A lebonyolítási rendszernek hála az biztos: a csoportkörök után egyiküktől búcsút veszünk.

Olaszország a sportág egyetlen négyszeres győztese (náluk többször csak a brazilok nyertek, ötször) és az egyik, amely meg tudta védeni címét - a másik „természetesen" Brazília. Egy valamiben viszont verhetetlen a „squadra azzurra": rendre esélytelennek tartják őket, mégis képesek kiugró teljesítményre.

Mint négyszeres világbajnokok, persze mindig számítani kell velük, de az elmúlt két évtizedben soha nem számították őket a topfavoritok szűk mezőnyébe: se akkor, amikor 2006-ban világbajnokok lettek, sem pedig a 2000-es és a 2012-es Európa-bajnokság előtt, amikor végül a döntőig meneteltek. Nincs ez másként most sem! A csapat a 2006-os vezér Pirlo köré épül. Rajta kívül még két világbajnok található a keretben: a kapus Buffon és a védő Barzagli. Hiányzik viszont a középpálya másik motoja, Riccardo Montolivo, aki alig néhány nappal a torna előtt sérült meg súlyosan.

Címvédőként négy évvel ezelőtt az olaszok nagyon beégtek, ám elődjével ellentétben Cesare Prandelli bátran nyúl a fiatalokhoz: de Sciglio, Darmian, Verratti, Insigne, Immobile berobbanhatnak ezen a vébén. A legnagyobb és talán legfontosabb kérdés azonban Balotelli: az önfejű és sokszor kezelhetetlen zseni meccseket nyerhet meg, de akár az egész tornát tönkreteheti az olaszoknak.

Az olasz keret:
Kapusok: 1 Gianluigi Buffon (Juventus), 12 Salvatore Sirigu (PSG - francia), 13 Mattia Perin (Genoa)
Védők: 7 Ignazio Abate (Milan), 15 Andrea Barzagli (Juventus), 19 Leonardo Bonucci(Juventus), 3 Giorgio Chiellini (Juventus), 4 Matteo Darmian (Torino), 2 Mattia De Sciglio(Milan), 20 Gabriel Paletta (Parma)
Középpályások: 14 Alberto Aquilani (Fiorentina), 6 Antonio Candreva (Lazio), 16Daniele De Rossi (Roma), 8 Claudio Marchisio (Juventus), 5 Thiago Motta (PSG - francia), 18 Marco Parolo (Parma), 21 Andrea Pirlo (Juventus), 23 Marco Verratti (PSG - francia)
Támadók: 9 Mario Balotelli (Milan), 10 Antonio Cassano (Parma), 11 Alessio Cerci(Torino), 17 Ciro Immobile (Torino), 22 Lorenzo Insigne (Napoli)
Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli

Anglia a sportág egyik legnagyobb paradoxona: annak ellenére, hogy gyakorlatilag a labdarúgás hazája, mindössze egyetlen címet tudott nyerni, azt is hazai pályán. Legutóbb 1990-ben ért el kiemelkedőbb eredményt, akkor az olaszoktól kapott ki a kisdöntőben. Nem jobb a helyzet az Európa-bajnokságokon sem, ahol az elődöntőnél tovább soha nem jutottak. Két évvel ezelőtt az olaszok állították meg őket a negyeddöntőben.

Nem lesz könnyű dolga Roy Hodgson csapatának Brazíliában sem. A keretet néhány kiöregedőben lévő klasszis - Gerrard, Lampard -, néhány örök ígéret - Jones, Smalling, Wilshere, Welbeck - és egy-két feltörekvő fiatal - Shaw, Oxlade-Chamberlain, Sterling - mellett olyan játékosok alkotják, akiknek nem igazán van komoly nemzetközi tapasztalatuk. Kivétel ez alól Hart, Forster, Milner és mindenekelőtt Rooney. A keret legnagyobb sztárján azonban ezúttal is nagy a nyomás, ráadásul nem is teljesen egészséges.

Érdekesség, hogy az angol bajnokságban játszó rengeteg külföldi ellenére mindössze egy légiós van a keretben: Forster a skót Celticben véd. Lemaradt a világbajnokságról több, az előző évtized nemzetközi szinten is meghatározó játékosa, mint például John Terry, Rio Ferdinand és Ashley Cole, valamint a szinte állandóan sérült tehetség, Theo Walcott.

Az angol keret:
Kapusok:
1 Joe Hart (Manchester City), 13 Ben Foster (West Bromwich Albion), 22Fraser Forster (Celtic - skót)
Védők:
3 Leighton Baines (Everton), 5 Gary Cahill (Chelsea), 6 Phil Jagielka (Everton), 2Glen Johnson (Liverpool), 16 Phil Jones (Manchester United), 23 Luke Shaw(Southampton), 12 Chris Smalling (Manchester United)
Középpályások: 4 Steven Gerrard (Liverpool), 21 Ross Barkley (Everton), 14 Jordan Henderson (Liverpool), 20 Adam Lallana (Southampton), 8 Frank Lampard (Chelsea), 17James Milner (Manchester City), 15 Alex Oxlade-Chamberlain (Arsenal), 19 Raheem Sterling (Liverpool), 7 Jack Wilshere (Arsenal)
Támadók: 18 Rickie Lambert (Southampton), 10 Wayne Rooney (Manchester United), 9 Daniel Sturridge (Liverpool), 11 Danny Welbeck (Manchester United)
Szövetségi kapitány: Roy Hodgson

A 2010-es negyedik hely után Uruguay 2011-ben megnyerte a Copa Americát, ezzel jelezve: néhány évtized után ismét helyet követel magának a szűk világelitbe. Jelenleg a világranglista 7. helyén áll, megelőzve ezzel valamennyi csoportellenfelét (Olaszország a 9., Anglia a 10., Costa Rica pedig a 28.), a Suarez - Cavani csatárpárost pedig bármely nemzet szívesen látná sajátjai soraiban. Ott van a keretben a legutóbbi vébé legértékesebb játékosának választott Forlan is, ám számára 35 évesen ez vébé már csak hattyúdal. Hogy a búcsú szépen sikerüljön, olyan társakra támaszkodhat, mint Muslera (Galatasaray), Lugano (WBA), Gimenez és Rodriguez (Atletico Madrid), Caceres (Juventus), Gargano (Parma), Pereira (Benfica), Gonzalez (Lazio), Ramirez (Southampton). A Suarez, Cavani, Forlan trió mellett a csapat negyedik sztárja pedig Godin, akitől méltán várják, hogy az Atletico mellett a válogatott védelmének oszlopa is legyen. Nem feledkezhetünk meg a korábbi kolozsvári kedvencről, Alvaro Pereiráról sem, aki most a brazil Sao Paolót képviseli.

Az uruguayi keret:
Kapusok: 1 Fernando Muslera (Galatasaray - török), 23 Martín Silva (Vasco da Gama - brazil), 12 Rodrigo Munoz (Libertad - paraguayi)
Védők: 2 Diego Lugano (West Bromwich Albion - angol), 3 Diego Godín (Atlético Madrid - spanyol), 13 José María Giménez (Atlético Madrid - spanyol), 22 Martin Cáceres(Juventus - olasz), 16 Maxi Pereira (Benfica - portugál), 4 Jorge Fucile (Porto - portugál), 19 Sebastián Coates (Nacional)
Középpályások: 17 Egidio Arévalo (Monarcas Morelia - mexikói), 5 Walter Gargano(Parma - olasz), 15 Diego Pérez (Bologna - olasz), 20 Álvaro González (Lazio - olasz), 6Álvaro Pereira (Sao Paulo - brazil), 7 Cristian Rodríguez (Atlético Madrid - spanyol), 18Gastón Ramírez (Southampton - angol), 14 Nicolás Lodeiro (Botafogo - brazil)
Támadók: 9 Luís Suárez (Liverpool - angol), 21 Edinson Cavani (PSG - francia), 10 Diego Forlán (Cerezo Oszaka - japán), 11 Cristian Stuani (Espanyol - spanyol), 8 Abel Hernández (Palermo - olasz)
Szövetségi kapitány: Óscar Tabárez

Nem csak a csoport, de az egész mezőny egyik egzotikus színfoltja Costa Rica, amely 1990, 2002 és 2006 után jutott ki ismét a tornára. A mindössze 4,6 milliós közép-amerikai ország csapatában viszont egyre több, magának Európában is nevet szerzett játékos található. Navas a spanyol középcsapatnak számító Levantéban véd, Diaz a német Mainz-ban, Duarte a belga Bruges-ben, Bolanos a dán Köbenhavnban, Campbell pedig a görög Olympiakoszban számít meghatározó embernek. A legnagyobb sztár és alighanem a legjobb játékos pedig Ruiz, aki jelenleg a holland sztárcsapat, a PSV csatára: a 29 éves játékos Belgiumban (a Gent színeiben) 87 meccsen 23, Hollandiában (Twente, PSV) 109 meccsen 47, Angliában (Fulham) pedig 87 meccsen 9 gólt szerzett. A keretből így is hiányzik két fontos ember: az angol Everton védője, Bryan Oviedo sérülés, a holland AZ Alkmaar kapusa, Esteban Alvarado pedig személyes ellentétek miatt nincs ott Brazíliában.

A Costa Rica-i keret:
Kapusok: 1 Keylor Navas (Levante - spanyol), 18 Patrick Pemberton (Alajuelense), 23Daniel Cambronero (Herediano)
Védők: 2 Johnny Acosta (Alajuelense), 3 Giancarlo González (Columbus Crew - egyesült államokbeli), 4 Michael Umana (Saprissa), 6 Óscar Duarte (FC Bruges - belga), 12Waylon Francis (Columbus Crew - egyesült államokbeli), 8 Heiner Mora (Saprissa), 15Junior Díaz (Mainz - német), 16 Cristian Gamboa (Rosenborg - norvég), 19 Roy Miller(New York Red Bulls - egyesült államokbeli)
Középpályások: 5 Celso Borges (AIK - svéd), 7 Christian Bolanos (FC Köbenhavn - dán), 13 Esteban Granados (Herediano), 11 Michael Barrantes (Aalesund - norvég), 17Yeltsin Tejeda (Saprissa), 20 Diego Calvo (Valerenga - norvég), 22 José Miguel Cubero(Herediano)
Támadók: 10 Bryan Ruiz (PSV - holland), 9 Joel Campbell (Olimpiakosz - görög), 14Randall Brenes (Cartaginés), 21 Marco Urena (Kubany Krasznodar - orosz)
Szövetségi kapitány: Jorge Pinto (kolumbiai)

D csoport:

június 14.: Uruguay-Costa Rica, Fortaleza 22.00
június 15.: Anglia-Olaszország, Manaus 01.00
június 19.: Uruguay-Anglia, Sao Paulo 22.00
június 20.: Olaszország-Costa Rica, Recife 19.00
június 24.: Olaszország-Uruguay, Natal 19.00
június 24.: Costa Rica-Anglia, Belo Horizonte 19.00

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: