2020-03-13 16:00:48• hírek • Bede Emőke

Három konvojban indultak el a fertőzött területekről hazatérők a karanténként kijelölt központok felé

Pénteken reggel 8 órától délután 15 óráig összesen 19 olyan gépjármű érkezett meg Szatmár megyébe a petei vagy csanálosi átkelőkön át, mely a sárga vagy vörös jelzéssel ellátott területekről indult el vagy akár csak érintette azokat.

A korlátozások értelmében az érintett 74 személyt azonnal intézményes karantén vagy lakhelyi elkülönítés alá kell vonni 14 napra, az intézkedés be nem tartása pedig bűncselekménynek minősül, mely pénzbírsággal vag akár elzárással is büntethető. Mivel azonban a sürgősségi helyzetekkel foglalkozó megyei bizottság úgy döntött, hogy minden állampolgárt a saját lakhelyének megfelelő megyében különítenek el, ezért a közel 80 személyt még a pénteki napon továbbkalauzolták.


A 19 jármű összesen három, hatósági felvezetéssel haladó konvojt formált, melyek meg sem álltak Máramaros megye határáig, ahol aztán a máramarosi kollégák vették át a kocsisor kíséretét. Az érintett 74 fő közül 27-en a szomszédos megye lakói, így nekik már nem kellett sokat autózniuk a karanténként kijelölt központokig vagy a lahelyi elkülönítésig. Kolozs megyébe 12 személy, Botosani és Beszterce-Naszód megyébe 11-11, Suceava megyébe 6, Dolj, Maros és Iasi megyébe pedig 1-1 személy haladt tovább hatósági kísérettel. További 4 főt pedig elindítottak a Moldovai Köztársaság irányába. 


Mindezeket figyelmebe véve Szatmár megyében jelenleg 51 személyt tartanak intézményes karanténban, további 136 főt lakhelyi elkülönítés alá vontak. Pozitív eredményekről továbbra sincs információnk.


A Romániában diagnosztizált fertőzöttek száma mostanra elérte a 75-öt, a legtöbb pácienst, szám szerint 27-et Bukarestben ápolják. Jelenleg 32 büntetőjogi eljárás folyik olyan személyek ellen, akik nem tartották be a lakhelyi elkülönítésre vonatkozó szabályokat, további két személy ellen pedig azért indítottak eljárást, mert álhíreket terjesztettek.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: