2019-10-31 14:50:09• hírek • MTI

Három jelöltnek van esélye, hogy Iohannis ellenfele legyen a második fordulóban

Az elnökválasztás célegyenesében három jelöltnek van esélye, hogy az újabb mandátumára pályázó Klaus Iohannis államfő ellenfele legyen a második fordulójában egy friss felmérés szerint.
 

Az IMAS közvélemény-kutató intézet által végzett legutóbbi felmérés szerint a november 10-i első fordulóban Iohannis az érvényes voksok 45,7 százalékára számíthat, a november 24-én tartandó második fordulóban pedig a voksok 16,7 százalékára esélyes Mircea Diaconu színművész, volt EP-képviselő lehet az ellenfele, akit a kormánykoalícióból augusztusban kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Victor Ponta volt miniszterelnök vezette baloldali Pro Romania párt támogat.


A felmérés harmadik helyre hozta ki 15,1 százalékkal a baloldal másik jelöltjét, Viorica Dancila szociáldemokrata (PSD) ügyvivő miniszterelnököt, akitől éppen az adatfelvétel (október 8-28.) időszakában, október 10-én vonta meg a bizalmat a bukaresti parlament.


A második fordulóba kerülésre esélyes jelöltek között van még a jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna is, akinek 12,6 százalékos eredményt valószínűsít az IMAS felmérése. Theodor Paleologu volt kulturális miniszter, akit Traian Basescu volt államfő Népi Mozgalom Pártja (PMP) támogat, 6,9 százalékkal szerepel a felmérésben.


A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőjelöltje, Kelemen Hunor az IMAS felmérése szerint a voksok 2,9 százalékát kapná meg.
A telefonos módszerrel, több mint ezer választó bevonásával végzett felmérés 3,1 százalékos hibahatárral tükrözi Románia felnőtt lakosságának politikai opcióit.


A november 10-ére kiírt elnökválasztás első fordulóját, amelyen 14 jelölt neve kerül a szavazólapokra: az IMAS- felmérésben is szereplő hat jelölt mellett, akiket egy-egy parlamenti frakció vagy pártszövetség is támogat, további hat jelölt parlamenten kívüli pártok képviseletében indul, ketten pedig függetlenként pályáznak az államfői posztra.


Ha egyik jelölt sem szerzi meg a névjegyzékben szereplő csaknem 19 millió választópolgár több mint felének támogatását, november 24-én második fordulót is rendeznek a két legjobban szereplő jelölt részvételével.


 

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: