2014-03-07 17:35:03• hírek • Kocsis Zoltán

Három iskola százszázalékos – köztük a Kölcsey

Mindössze három olyan tanintézmény van Szatmár megyében, amelynek valamennyi diákja átmenő - azaz 5-ös - fölötti jegyet kapott a nyolcadikosok számára megszervezett próbavizsgákon. Közéjük tartozik, egyedüli magyar iskolaként, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium is. Elgondolkodtató azonban, hogy ha most lenne az egységes felmérő vizsga, akkor a szatmári gyerekek mindössze 43,6 szézaléka menne át.

Ezzel az eredménnyel Szatmár megye országos viszonylatban a 32. helyen áll. A legnagyobb gondot a matematika okozta, amely tantárgyból a vizsgázók alig 23,7%-a szerezte meg az átmenőt. Román nyelv és irodalomból a 3247 vizsgázó 56%-a, anyanyelvből pedig 66,7%-a teljesített átmenő jegyet érően. Ez is bizonyítja, hogy anyanyelvén könnyebben és eredményesebben tanul az ember...

Ami a tanintézmények teljesítményét illeti, a tanfelügyelőség honlapján található adatok szerint a megyében három olyan iskola van, amelyben egyetlen diák sem bukott meg: a Kölcsey Ferenc Főgimnázium mellett a Doamna Stanca és a Mihai Eminescu Főgimnázium. Őket az Avasfelsőfalui Általános Iskola követi 96,7%-kkal, majd a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum követi 96,15%-kal. Szatmárnémeti harmadik magyar tannyelvű iskolája, a Református Gimnázium 56,97%-kkal a 25. helyen áll, míg a Johann Ettinger Német Líceum a maga 53,38%-ával alig a 31. helyen tanyázik.

A másik végletet az ombódi Soltész János, a mezőpetri Vonház István, a csanálosi Tempfli József valamint az ákosi, a pusztadaróci és a krasznaterebesi általános iskolák képezik. Ezekben a tanintézényekben ugyanis senki nem érte el az ötöst.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: