2019-11-13 14:29:17• hírek • Bede Emőke

Három hét alatt közel 40 sofőrt bírságoltak meg vezetés közbeni mobilozásért

Ha az ember a szokottnál egy fokkal figyelmesebben közlekedik, akkor minden bizonnyal több olyan autóvezetőt is kiszúr a forgalomban, aki úgy tesz meg métereket, hogy közben szemét egy pillanatra sem emeli fel a mobiltelefon kijelzőjéről. Azon próbálkozásokról már nem is beszélve, amikor valaki üzenetet pötyög be vagy esetleg videóhívást vagy élő adást indít a közösségi oldalon. Az utóbbi egy-két évben több brutális baleset is történt a vezetés közbeni mobilozás miatt, épp ezért augusztus 12-én drasztikus szigorításról döntöttek a honatyák.

Október 12-től ugyanis életbe lépett az az augusztusban elfogadott KRESZ-módosítás, mely szigorúan tiltja az autóvezetés közbeni mobilozást. A módosítás értelmében a mozgásban levő járművet vezető autó-, traktor vagy akár villamosofőrnek szigorúan tilos a mobiltelefon – vagy bármilyen más, szöveg, fotó- vagy videókészítésre, illetve ezek visszajátszására alkalmas eszköz – kézben tartása és használata. Az előírás be nem tartása kihágásnak minősül, melyet ezentúl 870 és 1160 lej közötti helyszíni bírsággal és 4 büntetőponttal szankcionálnak A hatóság ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben az okostelefon vagy a hasonló készülék használata más kihágással is társul, az elkövető nem ússza meg helyszíni bírsággal, hanem 30 napra felfüggesztik a jogosítványát is. Mivel kíváncsiak voltunk, hány delikvens futott bele a KRESZ-módosítás csapdájába, kérdéseinkkel megkerestük a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőséget, akik készségesen válaszoltak is nekünk.


A Szatmár.ro kérdésére válaszolva Nagy Florentina rendőrbiztos közölte, az október 12‒november 3. közötti időszakban, azaz a módosítás érvénybe lépését követő három hétben nem kevesebb mint 36 olyan sofőrt értek tetten a forgalomban a Szatmár megyei rendőrök, akik vezetés közben mobiltelefonjukat nyomogatták ahelyett, hogy az útra figyeltek volna. Az ennek okán kiszabott 36 helyszíni bírság összértéke 31 200 lej, kiegészítő intézkedésként pedig 3 sofőr mondhatott búcsút 30 napra vezetői engedélyének.


Nagy Florentina emellett azt is elárulta hírportálunknak, hogy az év első kilenc hónapjában nem történt olyan közlekedési baleset megyénk útjain, melyet a vezetés közbeni mobilozás okozott volna. Joggal merül fel a kérdés, hogy akkor milyen okokra vezethetők vissza az idén történt közúti incidensek. Mint megtudtuk, az első számú ok az elsőbbségadás elmulasztása volt az elemzett időszakban, majd következik a gyorshajtás, a harmadik helyre pedig a gyalogosok által elkövetett szabálytalanságok kerültek.


Egyértelmű tehát, hogy mobilozás nélkül is könnyen alatt megtörténik a baj. Ne növeljük a balszerencse lehetőségét azzal, hogy vezetés közben még a telefonunkra is figyelünk. Nem ér annyit egy SMS vagy lájk sem.


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: