2012-05-15 13:59:15• hírek • Szatmar.ro

Minden idők egyik legsikeresebb musicalje Szatmárnémetiben

A Sorompók Nélkül Multikulturális Fesztivál péntek délután 18.00 órakor egy világhírű előadással startol: az orosz-zsidó író, Sólem Aléchem Tevje, a tejesember (más fordításban Tóbiás, a tejesember) című elbeszélése nyomán és Joseph Stein által írt  "Hegedűs a háztetőn" minden idők egyik legsikeresebb musicalje.

A színdarab Tevje tejtermelő életének néhány mozzanatát meséli el, aki a hagyomány iránti tiszteletből - amely mindenható az Anatevka nevű orosz falucska zsidó közösségében - összes erejét latba vetve meg kívánja tartani családja egységét. Bár Jente, a település kerítője megfelelő partit keres az öt lánygyermeket számláló család három nagyobbika számára, Cejtel, Hodel és Hava saját választását részesíti előnyben és szerelemből megy férjhez egyre jobban eltávolodva így a hagyománytól. A régi világ feloldódása azt a nagyobb közösséget is érinti, amelyben Tevje és felesége, Golde szegény családja él: a falu zsidó közössége egy cári rendelet alapján kitelepítés célpontjává válik, ezért erőszakkal kilakoltatják őket a szülőfalujukból. Olyan vándorútra kényszerülnek, amely vége beláthatatlan.

Ez a kitelepítés történelmileg hiteles tény, az 1880-as években történt, Nyugat-oroszországban, és az ott élő zsidó közösségek feldarabolásához, szétmorzsolódásához vezetett. Csodával határos módon azonban a pogromnak egy homlokegyenest ellentétes hatása is volt: a zsidók visszatértek hagyományos értékeikhez.

A 3 óra 10 perces darabot a Nagyváradi Mária Királynő Színház társulata mutatja majd be, magyar felirattal. A darabot Korcsmáros György rendezte, a zenei hátteret az Ári Nagy Sándor karmester vezette kibővített Hakeshet Klezmer Band zenekar biztosítja.

A fesztivál összes előadására a bérlet 300 lejbe kerül; kiválasztott 12 előadásra pedig 190 lejbe. A nagytermi előadásokra 20 lej (húsz személy fölötti csoport esetében 15 lej), a stúdió-előadásokra 15 lej, a múzeumi előadásokra 15 lej a belépő. A szabadtéri előadásokra a belépés ingyenes! A bukaresti Odeon Színház „Csendélet, hájas unokaöccsel", a Budapesti Kamaraszínház „Mr. és Mrs". és a „Hegedűs a háztetőn" című előadásokra egyaránt 25 lejért lehet bejutni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: