2009-05-14 16:30:49• hírek • MTI

Három főtanfelügyelő maradt

Tizennégyből három romániai magyar vezető tanfelügyelő maradt állásában, miután a román kormány tömegesen leváltotta politikai szempontok alapján az alárendeltségébe tartozó megyei intézményvezetőket.

Az Új Magyar Szó szerint egy-egy megyében a közoktatás irányításával foglalkozó tanfelügyelők közül egy magyar főtanfelügyelő Kovászna megyében és két főtanfelügyelő-helyettes Kolozs és Arad megyében maradt tisztségében. Erről a Kovászna megyei Keresztély Irma főtanfelügyelő nyilatkozott a lapnak, akit szerdán előbb leváltottak, majd visszahelyeztek tisztségébe, de mandátuma csak augusztusig érvényes.

Korábban, - amikor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kormányon volt - összesen 12 magyar főtanfelügyelő-helyettes és két magyar főtanfelügyelő volt Romániában. Kovászna megyén kívül a magyarok által szintén többségben lakott Hargita megyének volt még magyar nemzetiségű főtanfelügyelője, de őt is leváltották, amit élesen bírált a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége is.

A lap emlékeztet arra, hogy korábban Traian Basescu államfő és Emil Boc miniszterelnök ígéretet tett az RMDSZ-nek arra, hogy a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) nem fogja elmozdítani a magyar intézményvezetőket. A lap úgy tudja, ennek köszönhető, hogy Kovászna megyében tisztségében maradhatott a magyar főtanfelügyelő.

A román kormány áprilisban olyan sürgősségi rendeletet fogadott el, amelynek értelmében tömegesen leválthatók a kormány alárendeltségébe tartozó megyei intézmények vezetői.

A Krónika című kolozsvári napilap csütörtöki számában azt írta: emiatt az Európa Tanácshoz fordul a marosvásárhelyi székhelyű Pro Európa Liga emberjogi szervezet, amelynek vezetője, Smaranda Enache szerint elfogadhatatlan, hogy kifejezetten politikai szempontok alapján nevezik ki az intézményvezetőket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: