2009-08-02 18:34:41• hírek • Szatmár.ro

Három fontos évfordulót ünnepeltek

Népes tömeg gyűlt össze augusztus 2-án, vasárnap délelőtt, a kaplonyi Szent Antal templom udvarán felállított oltárnál, ahol fél tizenkettőtől porcinkula-búcsús szentmisét mutattak be.

A kaplonyi ferences barátok három fontos évfordulóra is emlékeztek ezen a napon, így a ferences rend megalapításának 800-ik, a kaplonyi letelepedés 290-ik és az újraindulás első évfordulójára. A nagyszámban megjelent hívek a templom árnyas udvara mellett magát a templomot is betöltötték, ahol kivetítőn követhették figyelemmel a szentmisét.

A búcsúra eljött Ft. Dr. Tempfli Imre, Kaplony szülötte, a Stutgart-i magyar közösség lelkésze, aki a szentmise főcelebránsa volt, de jelen volt Ft. Selymes József, a Nagyváradi Egyházmegye papja, a Mária Rádió műsorigazgatója, egyházmegyénkből pedig Ft. Néma Sándor és Ft. Ulmer Mihály is megtisztelte a ferences barátokat jelenlétével.

Prédikációjának bevezetőjében, Tempfli Imre a Porcinkula kápolnára emlékezett. Mint mondta, a templom több mint kőből és téglából emelt épület.

„Ahogy a Porcinkulai templom köveinek megvan a maguk egyéni története, úgy a kaplonyi templom kövei is egyéni történettel rendelkeznek. Minden egyes kő megtalálta a maga helyét a templomban. (...) De a kaplonyi templom nem csak élettelen kövekből épült. Őseink lelkéből és a mi lelkünkből épült ez a templom. Bármilyenek vagyunk, mindannyiunknak megvan a magunk története. Erre a történetre rányomta a család, a barátok, az iskola a környezet, az élettapasztalatok a maga bélyegét és mégis Isten kaplonyi, lelki egyházába mindannyiunkat beépítettek. Legyen külön feladatunk, akkor is ránk számítottak, amikor Isten ezt a lalki templomot felépítette belőlünk. (...) Számítottak ránk. Ha csak egy hiányzik, ez a templom omlad és bomol, ez a lelki templom előbb-utóbb elsorvad és romba dől."

Tovább vezetve a gondolatot, Imre atya feltette a híveknek a kérdést: „Hol a te téglád ebből a templomból, hol a te helyed ebben a templomban? Mi történt veled - azzal a templommal, aki te vagy, a Szentlélek templomával? Amit őseid benned felépítettek, miből építetted tovább? (...) Egyetlen egy alkalom van, amikor az ember tönkretett teste és lelke templomát még egyszer megrenoválhatja és ez a búcsú. Isten a búcsúban a mi kérésünkre és az egyház kérésére képessé tesz bennünket arra, hogy életünket újra kezdjük és hogy lelkünk épületének a fala minden egyes repedéstől és töréstől megszabaduljon."

Szentbeszéde végén Tempfli Imre a bűnre hívta fel a figyelmet, amely körülöttünk és bennünk van, de a templom erőforrás, amelyben a gyónás és szentáldozás gyakorlása által megszabadulhatunk bűneinktől.

A szentmise végén a ferences barátok megköszönték a híveknek az egész éves segítséget és a búcsúra való felkészülést. (Az egyházmegye honlapján-www.szatmariegyhazmegye.ro meghallgathatják Ft. Dr. Temfli Imre prédikációját, illetve megnézhetnek egy videó-összeállítást a búcsúmiséről.)


A

A kaplonyi Szent Antal templomban porcinkula-búcsús szentmisét mutattak be


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: