2009-12-04 15:29:54• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Három évet késő vonatok

Az első kilenc hónapban összesen három évet késtek a vonatjáratok Romániában - mutatták ki a legújabb statisztikai adatok.

Az országban évek óta nem végeztek jelentős infrastrukturális felújításokat. Több fő vasútvonal javítását már elkezdték, de ez egyelőre csak tetézi késéseket. Az Erdély felől Bukarest irányába utazók például arra számíthatnak, hogy napközben rendszerint legkevesebb egyórás késéssel érkeznek a vonatok, de előfordult az is, hogy a menetrendben megjelölt időponthoz képest három órával később futott be a szerelvény.

Romániában most azért vált ismét sajtótémává a vonatok kiszámíthatatlansága, mert december 3-án lépett érvénybe az Európai Parlamentnek a vasúti közlekedésre vonatkozó egységesített új szabályrendszere. Ez meghatározza, hogy a jegy árának legalább egynegyedét kell visszafizetnie a vasúttársaságnak, ha egy járat 60 és 119 perc között késik, illetve az utazás árának a felét kell megtéríteni, ha a késés ideje eléri vagy meghaladja a két órát. 

Romániára azonban egyelőre nem vonatkoznak ezek az előírások, mert Bukarest mentességet kapott az európai előírások többségére. Az Agerpres román hírügynökség által idézett Gheorghe Popa román közlekedési államtitkár szerint így a belföldi járatokra öt évre érvényes a mentesítés. Az államtitkár szerint nemzetközi vonatokon utazók sem kérhetnek kártérítést.


Enyhén szólva is kiszámíthatatlanul járnak a vonatok
Enyhén szólva is kiszámíthatatlanul járnak a vonatok


A mentesség híján a román hatóságoknak óriási összeget kellett volna elkülöníteniük évente kártérítés céljára, ha azt vesszük figyelembe, hogy csak az idén szeptemberig összesen három évet, vagyis több mint másfélmillió percet késtek a vonatok.

A román hatóságok számára keserű örömet okoz az is, hogy a lepusztult infrastruktúra miatt az állami vasúti társaság konkurencia nélkül marad 2010-től, vagyis  a román vasúti piac megnyitása után is. A vasúti hálózat gyatra minősége miatt ugyanis egyelőre elkerülik Romániát a külföldi társaságok.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: