2016-03-13 11:24:58• hírek • Szatmar.ro

Három éve választották meg Ferenc pápát

A szegényeket szolgáló egyház kiépítését és a nemzetközi politikában, valamint a vallásközi kapcsolatokban a hidak építését tartják az olasz Vatikán-szakértők a 2013. március 13-án megválasztott Ferenc pápa első három éve főbb eredményeinek, hozzátéve ugyanakkor, hogy a Vatikán belső reformjai nem ugyanilyen  ütemben haladnak.

A püspökök az utcán, a hajléktalanok a Vatikánban - a La Repubblica ezzel a címmel összegezte Ferenc pápának az újság szerint három év után világosan körvonalazódó "egyházi tervét".

Az olasz napilap emlékeztetett, hogy a XVI. Benedek lemondása után pápává választott Jorge Mario Bergoglio, Buenos Aires érseke a Szent Péter bazilika lodzsáján történt bemutatkozásakor azt mondta magáról: "majdnem a világ végéről" érkezett. Ezzel azonban nem kizárólag Argentínára utalt, hanem a világnak és a társadalomnak a peremén élő térségekre és emberekre.

A pápává választása utáni harmadik napon pedig meghirdette, hogy a "szegényeket szolgáló szegény egyházat" szeretne. A La Repubblica azt írta, Ferenc pápa három év alatt a "szegények fellegvárává tette a Vatikánt": egyrészt a Szent Péter téren és környékén a hajléktalanokat segítő zuhanyzókkal, ingyenes fodrász- és orvosi szolgáltatással, menhellyel. Másrészt a pápai alamizsna hivatal nyújtotta segítséggel, amelynek vezetője, a pápa jobb kezének tartott Konrad Krajewski érsek majdnem minden nap pénzt juttat a rászorulóknak.

A La Repubblica hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa az irgalmasság jelenleg zajló rendkívüli szentéve első szent kapuját novemberben Banguiban, a világ egyik legszegényebb országának számító Közép-afrikai Köztársaságban nyitotta meg, és a szentévben kerül sor kalkuttai Teréz anya szentté avatására is, amelynek időpontját és helyszínét a Vatikán március 15-én jelenti be.

Ugyanakkor az újság szerint a XVI. Benedek távozását is előidéző vatikáni botrányoknak nem sikerült véget vetni, hiába a három éve elindított reformok, a pápai állam pénzügyi helyzete továbbra is "ellenőrizhetetlen" és a bíborosok sem mondtak le kiváltságaikról.

Az, hogy az első latin-amerikai pápa elsőként választotta a Ferenc nevet "szabadságra, bátorságra és egyértelmű üzenetre utalt: a szegények, a teremtett világ és a béke" védelmére - nyilatkozta Federico Lombardi szentszéki szóvivő a Famiglia Cristiana katolikus hetilapnak. Lombardi atya elismerte, kezdetben azt hitte, a vatikáni lakhelyként a Szent Márta-házat választó Ferenc pápa előbb-utóbb mégiscsak beköltözik a pápai palotákba, de nem így történt.

A Vaticaninsider.it olasz portál szerint a Ferenc pápát jellemző, kezdetben újdonságnak számító, mára már megszokottá vált "egyszerű gesztusok" - a többi között az, hogy az egyházfő a Szent Márta-házban lakik, régi autót használ, egyszerűsíti a protokollt, a szegényekkel, a betegekkel és a börtönben levőkkel való találkozást keresi - célja az, hogy nem a pápát, hanem az egyházat vigyék közelebb az emberekhez, éppen a rendkívüli szent év mottójaként megjelölt irgalmasság nevében.

A portál megjegyzi, hogy Ferenc pápa a nemzetközi politikában is a "találkozás kultúráját" szorgalmazza hidak építésével és a "párbeszéd minden minimális lehetőségét kihasználva". A Vaticaninsider szerint Ferenc pápa ezért nem szigeteli el Vlagyimir Putyin orosz elnököt (akitől 2013 szeptemberében levélben sürgette a szíriai béke előmozdítását), ezért erősítette meg a párbeszédet a muzulmán politikai és vallási vezetőkkel, ezért segítette elő a Kuba és az Egyesült Államok közötti diplomáciai nyitást, baráti viszonyt ápol I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárkával és idén februárban az első katolikus egyházfő volt, aki találkozott Kirill orosz pátriárkával. "A keresztények egysége nemcsak az egyházak életét szolgálja, hanem jelentős üzenet a világbéke miatt is" - írta a Vaticaninsider.it.

Ferenc pápa határozott véleményt fogalmazott meg az általa "öreg és gyermektelen nagymamának" nevezett Európáról és az ide érkező migránsok segítéséről. Ferenc pápa enciklikát (Laudato si', Áldott légy!) írt a teremtett világ védelméről a tavaly decemberi párizsi éghajlati konferenciára. 2014-ben rendkívüli, 2015-ben rendes püspöki szinódust hívott össze a család egyházi és társadalmi szerepéről, amelyről apostoli buzdítást ad ki még húsvét előtt.

A Vaticaninsider is úgy látja azonban, hogy miközben a vatikáni gazdasági reformok bendultak, a kúria átalakítása lassan halad előre.

Három év alatt Ferenc pápa 12 külföldi utat tett húsz országban, két enciklikát és egy apostoli buzdítást írt, 124 általános audienciát tartott és 628 beszédet mondott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: