2009-03-13 09:13:32• hírek • MTI

Három év börtönt kapott a cipődobáló

Háromévi börtönre ítélte csütörtökön egy bagdadi bíróság azt az újságírót, aki tavaly decemberben cipőjével próbálta megdobni az utolsó iraki sajtókonferenciáját tartó George Bush amerikai elnököt.

Az ítéletet Muntaszir az-Zaidi munkaadója, az al-Bagdadíja televízió jelentette be.
Külföldi vezető elleni támadás címén ítélték el Zaidit. Az újságíró "a megszállásra adott természetes válaszként" indokolta  cselekedetét.

Védője szerint azért sem állta meg a helyét a vád, mert Bush nem hivatalos látogatáson tartózkodott Bagdadban, váratlanul, meghívás nélkül érkezett. Ezt érvelést azonban elutasította a bíróság.

Bár Muntaszir az-Zaidi nem találta el az amerikai elnököt cipőivel, pillanatok alatt médiasztár és az arab világ hőse lett belőle, sőt több ország cipőgyártó cégei vetélkedtek egymással a Busht célba vevő cipők márkavédjegyéért.

A Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) tiltakozott az iraki bíróság által kiszabott aránytalan büntetés ellen, és követelte az újságíró szabadon bocsátását. Már eddig is túl sokáig tartották fogva az iraki újságírót egy olyan cselekmény miatt, amely inkább nevetséges, mint komolyan erőszakos - áll az IFJ nyilatkozatában.

"Ez az ítélet szörnyen aránytalan" - hangsúlyozta Aidan White, az IFJ főtitkára. Az újságíró komoly hibát követett el, de arányos formában, szakmai berkeken belül kellett volna foglalkozni ezzel, nem pedig bíróságon - vélekedett, elnéző magatartást és a döntés felülvizsgálatát szorgalmazva.

Az arab világ sajnálatára az újságíró nem találta el Busht

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: