2013-06-28 08:26:23• hírek • MTI

Három és fél éves összbüntetés Becalinak

Három és fél év letöltendő szabadságvesztést szabott ki összbüntetésként csütörtökön a bukaresti törvényszék Gigi Becali politikus-futballmecénásra, miután összevonta a volt parlamenti képviselő, a Steaua labdarúgóklub mecénása három jogerős ítéletét.

Becali május huszadikán kezdte meg annak a hároméves börtönbüntetésnek a letöltését, amelyet a román védelmi minisztériummal 14 éve lebonyolított telekcsere ügyében kapott, hivatali visszaélésben való bűnrészességért.
Összbüntetés kiszabása azért vált szükségessé, mert június elején Becalit újabb három év letöltendő szabadságvesztésre ítélték az úgynevezett "pénzestáska-ügyben", amiért 2008-ban úgy próbált bajnoki címet "vásárolni" a második helyen álló Steauának, hogy 1,7 millió eurót ajánlott fel az éllovas csapat ellenfelének.

Becali egy harmadik ügyben idén februárban három év felfüggesztett büntetést is kapott, amiért testőrei bevetésével - autós üldözés és utcai lövöldözés során - maga intézkedett ellopott luxusautója visszaszerzéséről és a tolvajok megleckéztetéséről.
A csütörtöki tárgyaláson megállapított három és fél éves összbüntetés ellen a bukaresti táblabíróságon lehet fellebbezni.

Gigi Becali a román lapok szerint juhászként kezdte pályafutását, majd - egyebek közt a védelmi minisztériummal lebonyolított előnyös telekcsere nyomán - ingatlanügyletek révén milliárdos vagyonra tett szert. 2003-ban vette meg a Steauát, és vált a román sporthíradók és kereskedelmi televíziók mindennapos szereplőjévé. 2009-ben Corneliu Vadim Tudor pártelnök társaságában a Nagy Románia Párt listáján jutott be az Európai Parlamentbe.

Az idegengyűlölő kijelentések miatt több ízben is megbírságolt üzletember tavaly átigazolt a Nemzeti Liberális Párthoz (PNL), amelynek színeiben decemberben meg is választották a bukaresti parlament képviselőjévé. Miután februárban jogerősen elítélték önbíráskodásért, kilépett a PNL-ből, és független képviselőként folytatta tevékenységét a román parlamentben. Börtönbe kerülése után a képviselőház júniusban megfosztotta mandátumától.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: