2010-01-25 12:27:03• hírek • Parajdi Andrea

Három életet vett el a szénmonoxid

Három fiatal vesztette életét az éjszaka szénmonoxid mérgezésben. A baleset a Retezatului 30 szám alatti magánházban történt, amely az egyik áldozat, a 18 éves P. Cornel otthona volt. A fiú szülei Portugáliában dolgoznak, s hogy az ne legyen egyedül, nagynénje, a 22 éves S. Izabella és annak barátja a 23 éves B. Marius nála töltötték az éjszakát.

Hétfő reggel 10:30 körül találtak rá a három fiatal holttestére a Retezatului 30 szám alatt. A baleset egyik áldozatát B. Mariust - mivel nem ment be dolgozni - többször is hívták telefonon. A fiúra nem volt jellemző, hogy indokolatlanul hiányzott volna a munkahelyéről, ezért a bátyja személyesen ment, hogy megnézze mi lehet a fivérével. Mivel ugyanazon az udvaron egy másik család is lakik, B.Ioant volt ki beengedje a kapun, a hátsó házhoz érve azonban zárt ajtó fogadta. Mivel többszöri kopogtatás után sem nyitott senki ajtót, a fiatalember az ablakot betörve jutott be a házba, ahol megtalálta a három holtestet.

A helyszínen megtudtuk, hogy a 18 éves P. Cornel, a Faipari Líceum tanulója volt édesapja pár héttel ezelőtt utazott ki Portugáliába, hogy ott munkát vállaljon, majd január 22-én, pénteken az édesanyja is utána ment. Ez volt a harmadik éjszaka amit egymagában töltött volna, ám az édesanyja húga, S.Izabella, felajánlotta, hogy barátjával együtt  nála töltik a hétfőre virradó éjszakát, hogy a fiú ne legyen egyedül. Mindennek azonban egy meghibásodott fűtésrendszer, s az ebből szivárgó szénmonoxid vetett véget: a mérgezésben mindhárman meghaltak.


A rendőrségi helyszínelők a szellőztetést is megvizsgálták
A rendőrségi helyszínelők a szellőztetést is megvizsgálták


Három személy vesztette életét
Három személy vesztette életét


A szén-monoxid (CO) tökéletlen égéskor keletkezik, szervezetbe kerülve súlyos oxigénhiányt okoz, károsítja az agyat, a tüdőt és a szívet is. Tartós belélegzés esetén halálhoz vezet, de időben elkezdett kezelés mellett is gyakran okoz maradandó károsodást. Azokban a lakásokban, ahol kályhával fűtenek, vagy régebbi típusú kazán, konvektor van, fennáll a szén-monoxidmérgezés lehetősége.

A szénmonoxid mérgezés elsősorban amiatt jelent komoly veszélyt, mert színtelen, szagtalan, és csupán akkor érzékelhető ha már jelentkeznek az első tünetei (kábultság, fejfájás, fülzúgás, hányinger, szédülés, zavartság, a bőr kipirulása, később pedig izomgörcsök, hányás, bénulás, eszméletvesztés és fulladás), vagy hogyha otthonunkban speciális berendezés segíti a kiszűrését.

Szakemberek azt mondják, hogy az ilyen típusú balesetek elkerülhetők ha rendszeresen ellenőrzik a kéményeket, kazánokat, kályhákat. A mai modern kazánok már fel vannak szerelve olyan biztonsági elemekkel, amelyeknek köszönhetően szinte kizárt, hogy otthonunkban szén-monoxid mérgezést kapjunk. Ám azok, akik nem rendelkeznek korszerű fűtéstechnikával és lehetőségük sincsen kicserélni a régi kazánt, konvektort, vagy kályhát érdemes beszereltessenek egy szénmonoxid jelzőkészüléket, amely a kritikus szint felett hangjelzéssel figyelmeztet a mérgezés veszélyére. Egy ilyen műszer napjainkban már könnyen elérhető, és viszonylag olcsó is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: