2012-08-04 12:40:48• hírek • MTI

Három cég is dolgozik az űrtaxin

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA az elkövetkező 21 hónapban 1,1 milliárd dollár támogatást oszt szét három magánvállalat között, amelyek az "űrtaxi", vagyis egy olyan űrhajó kifejlesztésén dolgozik, amely űrhajósokat szállít majd a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A pénteki bejelentés szerint a támogatáson a Boeing, a Space Exploration Technologies (SpaceX) és a Sierra Nevada Corp. osztozkodik.

A Boeing 460 millio dollárt kap arra, hogy folytassa a CST-100-as űrkapszulájának fejlesztését, ezt a United Launch Alliance (ULA) Atlas 5-ös rakétája juttatja majd Föld körüli pályára. (A ULA a Boeing és a Lockheed Martin partnerségéből jött létre.)

A SpaceX-nek 440 millió dollárt folyósít a NASA annak támogatására, hogy emberek szállítására alkalmas járművé alakítsa át az eddig csak teherűrhajóként kipróbált Dragont. (A Dragon volt az első magánűrhajó, amely idén májusban eljutott az ISS-re.)

A Sierra Nevada Corp. 212,5 millió dollár támogatásban részesül a Dream Chaser elnevezésű, az űrsiklókra emlékeztető szárnyas járművének fejlesztésére, amelyet szintén az Atlas 5 emel majd a magasba.

A NASA eddig is támogatta mindhárom cég erőfeszítéseit. Az amerikai űrhivatal eddig 365 millió dollárt költött az űrhajósok szállítására szakosodott kereskedelmi programokra.

Az eredeti modelltől eltérően, amikor a NASA önerőből fejlesztette ki űrhajóit, az Egyesült Államokban az állam  az utóbbi években megosztja az ezzel járó költségeket a magánszektor kiválasztott képviselőivel. Az amerikai űrhivatal tavaly kivonta a forgalomból az űrsiklóflottáját, ezért most, az általa támogatott magánűrhajók elkészültéig orosz, európai és japán kapacitásokra kell támaszkodnia az ISS elérésének érdekében.

Az Alliant Techsystems nevű céget, amely korábban a támogatás reményében ingyen működött együtt a NASA-val, ezúttal kizárták a további pályázatokból. A Blue Origin, amely két korábbi program keretében 25,7 millió dollárt kapott, most nem volt az állami támogatásért versenyző magánvállalatok között. További három cég - a Space Operations, az American Aerospace és a Space Design - projektjei a NASA szerint nem feleltek meg a pályázati kiírás feltételeinek.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: