2010-10-15 09:05:10• hírek • MTI/AFP/APA

Három bányász már a kórházat is elhagyhatta

A chilei San José  bányából 69 napos föld alatti raboskodás után  csodával határos módon kimentett 33 bányász közül az első három helyi idő szerint csütörtök késő este már el is hagyhatta a kórházat.

Az augusztus 5-én bekövetkezett bányaomlás során szerencsétlenül járt  bányászokat szinte az egész világ szeme-láttára szerdán mentették ki az Atacama-sivatagban lévő réz- és aranybányából, ahol  622 méteres mélységben egy menedékhelyen több mint 2 hónapot töltöttek. A bányászokat - akik közül az utolsó szerda éjfél előtt látta meg ismét a napvilágot - a hozzátartozókkal való rövid találkozó után helikopterrel kivizsgálásra azonnal a közeli Copiapo városka kórházába szállították.

Szemtanúk szerint az első három bányász kevesebb mint 24 órával később már el is hagyhatta a kórházat, ami megerősíti azokat az értesüléseket, amelyek szerint a vájárok igen jól viselték a páratlan megpróbáltatást. Bár sokuknál bőrfertőzést észleltek, különösebb megbetegedés egyikük esetében sem fordult elő. Információk szerint három bányászon fogműtétet kellett végrehajtani, míg egy negyediket tüdőgyulladás miatt kezelnek. Az orvosok állítólag azt nyilatkozták, hogy az egész ország által ünnepelt pácienseik  "meglepően fittek".

Sebastian Pinera államfő - akinek népszerűsége a sikeres mentésnek köszönhetően ugrásszerűen megnövekedett -   beszámolt arról, hogy a nemzetközi segédlettel végrehajtott mentés költségei csaknem 15 millió eurónak megfelelő dollárra  rúgtak. A bánya bejáratánál emlékhelyet létesítenek - közölte az elnök, aki elmondta azt is, hogy bányában mindaddig nem újíthatják fel a munkát, amíg a tulajdonosok nem javítanak az ottani feltételeken.

A San José-i bányát tulajdonló San Esteban (Szent István) vállalatot az egykor Magyarországról, a kommunista rezsim elől Chilébe menekült Jorge Kemeny Latay alapította. A vállalatot Kemeny 2000-ben bekövetkezett halála után két fia, Emérico és Marcelo örökölte, majd az utóbbi vitte tovább az üzletet, maga mellé véve feleségének testvérét, a jelenlegi ügyvezető igazgatót. 2004 márciusában egy halálos baleset miatt a hatóságok bezáratták a bányát, és újranyitását csak 4 évvel később engedélyezték.

Bár a mostani baleset miatt mind Kemeny, mind társa igyekezett elhárítani a felelősséget a vállalatról, az államügyészség a történtek kapcsán mindkettőjük  ellen vizsgálatot indított. A hatóságok szerint ugyanis a hepienddel végződött mostani katasztrófa is azt bizonyította, hogy a bánya nem felelt meg a biztonsági előírásoknak. És nemcsak a hatóságok, hanem a bányászok mellett a lakosság is a tulajdonosokat vádolja a szerencsétlenség miatt.

Közben a kimentett bányászok közül többen is megerősítették, hogy az új életet már nem a bányában képzelik el. A legfrissebb információk szerint csábító ajánlatok várnak rájuk.  A föld mélyén eltöltött 69 nap története  - alighanem  villámgyorsan - hollywoodi sztori lesz, és már megkezdődött a versengés a film-, a televíziós-, illetve a könyvkiadási jogokért.

Mindezzel egy időben a bányaipari szakszervezetek nemzetközi szövetsége arra hívta fel a figyelmet: szerte a világon évente legkevesebb 12 ezer bányász veszti életét a különböző bányaszerencsétlenségek következtében.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: