2011-10-05 18:53:25• hírek • Kocsis Zoltán

Harmincnégy kilogramm élelmiszer a rászorulóknak

Akárcsak az előző esztendőben, a szatmári rászorultak idén is több tíz kilogrammnyi ingyen élelmiszerhez juthatnak hozzá az Európai Unió támogatásával: megyei szinten ez mintegy 45.000 ezer embert jelent, közölük pedig megközelítőleg hétezer a szatmárnémeti lakos.

A rászorulók nagy része, szám szerint 3172 olyan kisnyugdíjas, akinek a jövedelme nem haladja meg a 400 lejt. A második legnagyobb kategóriát a jelentős testi fogyatékkal élők alkotják 2811 személlyel, míg a munkanélküliek közül 921, a szociális segélyekből élők közül pedig 172-en kaphatnak az élelmiszerből, mondta el Doina Vasut, a Szociális Közszolgáltatások Szatmárnémeti Osztályának (SPAS) vezetője a szerdai sajtótájékoztatón. Melyen rajta kívül részt vett még Ilyés Gyula polgármester, Kereskényi Gábor alpolgármester valamint Adrian Balaj, a SPAS munkatársa.

Ilyés leszögezte, hogy a listát, mely a rászorulók neveit tartalmazza, nem a polgármesteri hivatal, de még csak nem is a Megyei Tanács állítja össze, hanem Bukarest dönti el, hogy ki részesülhet ebben a segítségben és ki nem. A polgármester leszögezte azt is, hogy a megmaradt élelmiszert a hivatal nem oszthatja ki egyéb rászorulóknak és nem fordíthatja karitatív célokra sem, hanem vissza kell adnia a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségnek. Ezért szólít fel minden érintettet, hogy mindenképpen vegye át a csomagot.

De mit is tartalmaz ez a segély? Először is 13 kilogramm búzalisztet, 9 kg. kukoricadarát, 8 kg. rizst, 1,6 kg. makarónit, egy kilogramm kekszet és másfél kilogramm tejport. Ez összesen 34 kilogrammnyi élelmiszert jelent, minek hazaszállításáról az érintetteknek kell gondoskodniuk.

Doina Vasut elmondta, hogy a tavalyi esztendőhöz képest idén valamennyi élelmiszer egy időben érkezett meg Szatmárnémetibe, így azokat egyszerre is osztják ki. A tavalyi évhez képest nem kell kell tehát többször is elmenniük a rászorulóknak a csomagokért. A SPAS vezetője elmondta továbbá, hogy a Postával kötött megegyezés alapján féláron minden egyes rászorulónak küldtek ki értesítést, melyben felhívták a figyelmüket a lehetőségre. Ennek köszönhetően az első két napban már az érintettek mintegy tíz százaléka átvette a csomagot, így remélhetőleg kevésebb marad meg, mint a tavaly. Akkor a teljes készlet mintegy negyedét nem vitték az el rászorulók.

Az élelmiszersegélyt a 16-os lakónegyedben található Brandusa utca G19 szám alatt lehet átvenni, hétfőtől csütörtökig 9-14 órák között, pénteken pedig 9-13 órák között. Egyéb információkhoz a SPAS székhelyén (Ilisesti utca 4 szám) illetve a 0261-714195 illetve a 0261-714196-os telefonszámon lehet hozzájutni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: