2011-05-02 23:09:46• hírek • Piros Christa

Koppenhága: hidegben is vidáman

A dánok szeretnek és tudnak is mulatni. A hagyományos zöld és bordó bodegákban, a pubokban és sörözőkben egyaránt. Gyakran a téli hidegben is sorban állnak, hogy bejussanak kedvenc kocsmájukba, ahol egy elefántfej ormányából csapolják a Carlsberg Elephant sört, de persze Tuborgból is van választék.


Azt mondják, Skandináviában a hideg miatt kedvelik az alkoholos italokat, melyek belülről is fűtenek. Bizonyára van ebben igazság, de a dánok alkohol nélkül is vidámak. Koppenhágában van a világhírű Tivoli, a kontinens első számú vidámparkja. Ezen kívül szórakoztató központ, botanikus kerttel ötvözve, egész különleges. Ráadásul hetente háromszor éjfél előtt tűzijátékkal búcsúztatja látogatóit.

Minden látványosság a mindössze 4 km2-es óvárosban található, ezért a legpraktikusabb, ha gyalogolunk, de a kerékpározás sem kerül semmibe: a város különböző pontjain létesített parkolókból kölcsön vehetjük az ingyenes reklámbiciklit. A dán királyi család rezidenciáját, az Amalienborg palotát délben érdemes felkeresni, mert ekkor zajlik az őrségváltás. A katonák az angolokéhoz hasonló medvekucsmát viselnek, de korántsem olyan merevek, mint a britek: beszélgetnek és fényképezkednek is a turistákkal. A dánok másik nemzeti kedvence Hans Christian Andersen mesehőse, a kis hableány, azaz Lille Havfrue. A szobor fejét vandálok kétszer is levágták, de mindig restaurálják.

A Radhaus, a Városháza világórája is egyedi: a helyi időn kívül több világváros idejét is mutatja, jelzi a napkelte és -nyugta idejét, naptárként is szolgál, sőt, a csillagok állásáról is tájékoztat. 106 méteres tornyába lift visz föl, a kilátóból egész Koppenhágát látni.

Érdekes a Christiana negyed, az egykori hippi központ. A „virággyermekek" 1971-ben foglalták el az egykori katonai terület elhagyott épületeit. Manapság már jóval kevesebb a színes, virágos ruhákba öltözött hippi, vagy avantgárd művész, de annál több különleges épületben, falfestményben, képzőművészeti alkotásban gyönyörködhetünk. Nincs, aki kihagyná a kikötőt, amely a város központjába is benyúlik. A csatorna két partját - a fotósok legnagyobb örömére - színes, vidám házak szegélyezik, földszintjükön éttermek, kávézók, sörözők sokasága. Itt sosem lehet unatkozni.

Sokan keresik fel a Strøgetet is, amely a Guiness Rekordok Könyve szerint a világ leghosszabb gyalogos bevásárló utcája. Mondanunk sem kell, hogy itt aztán mindent megtalálni, ami kell és ami nem, de alig van, aki bevásárlószatyor nélkül hagyná el a területet.

Érdemes kirándulni a közeli Kronborg várához, amelyet Shakespeare Hamletjéből ismerhetünk. A reneszánsz épület egyszerre masszív erődítmény és elegáns kastély. Évente kétszázezren kíváncsiak az irodalomban is megénekelt helyszínre.

Tippek, információk:

Koppenhágát I. Svend dán király és fia, I. Knut alapította 1000 körül. Egyszerű halászfalu volt egészen a 12. századig. Kiváló kikötője miatt jelentősége egyre nőtt, ezért a Hanza-szövetség több támadást indított ellene. 1254-ben kapott városi rangot. Ma a főváros lakossága félmillió.

Megközelítés: repülő, vonat, autó
Pénznem: euró
Árszínvonal: drága

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: