2014-03-28 16:18:10• hírek • Kocsis Zoltán

Harminchárom házkutatás hét megyében öt millió euró után

Összesen harminchárom házkutatást tartottak a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT), a rendőrség és a csendőrség munkatársai péntek délelőtt hét romániai megyében valamint a fővárosban. A nyomozók egy olyan bűnszervezet felgöngyölítésén dolgoznak,a mely fantomcégek beiktatásával a gyanú szerint akár öt millió euróval is megrövidítette az államkasszát.

A DIICOT tájékoztatása szerint március 28-ának reggelén házkutatásokat tartottak Szilágy, Szatmár, Bihar, Hunyad, Dolj, Prahova és Konstanca megyékben valamint Bukarestben. A gyanúsítottak elleni vád sikkasztás, pénzmosás, adócsalás. A nyomozók azt igyekeznek bebizonyítani, hogy a szervezet tagjai 2010 óta több megye területén létrehozott fantomcégek beiktatásával, az állam kijátszásával mostak tisztára sikkasztásból és adócsalásból származó összegeket.

A szervezet tagjai cégeket hoztak létre nehéz anyagi helyzetben lévő személy nevében, amelyeken keresztül aztán bankszámlákat nyitottak, bankkártyákat készíttettek és fiktív számlákat bocsátottak ki. A számlákra befizetett összegeket azonban szinte azonnal kivették bankautomatákon keresztül. Az így megszerzett összegeket pedig - hitelek vagy tőkeemelés címén - tényleges gazdasági tevékenységet bonyolító társaságokba pumpálták.

A cégek tulajdonrészeit aztán látszólag külföldi cégeknek adták el, mindez azonban pusztán a hatóságok megtévesztését szolgálta.

A pénteki házkutatások során a nyomozók elsősorban számlákat, könyvelőségi dokumentumokat, adathordozókat, cégpecséteket, fizetési bizonylatokat valamint készpénzt foglaltak le és vittek magukkal. A gyanú szerint a gazdasági bűnbanda által okozott kár eléri akár az öt millió eurót is. A DIICOT zilahi irodájának székhelyén negyedszáz személyt hallgatnak majd ki az ügyben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: