2020-02-07 15:09:53• hírek • refszatmar.eu

Harmincéves egyetemünk víziója – Dr. Pálfi József rektor Szatmárnémetiben

Dr. Pálfi József Nagyvárad-réti lelkipásztor, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora tett látogatást a Szatmári Református Egyházmegye közigazgatási gyűlésén. Csütörtökön az idén harminc éves egyetem víziójáról, terveiről szólt szolgatársainak, Király Lajos esperes meghívására. 

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület igazgatótanácsi terméből indult el az egyetem alapításának gondolata, így bátran nevezheti minden partiumi keresztény a „mi egyetemünknek” az intézményt. Sulyok István főiskolaként indult, de kivívta magának azt, hogy egyetem lehessen belőle. Ma az intézményt legfőképpen az Anyaország támogatja, elsősorban ugyan a maga régióját, a Partiumot igyekszik megszólítani, de mindenkit várnak szeretettel, ezért több magyarországi és erdélyi diák is tanul már ott. A rektor arról is beszélt, hogy hamarosan Szatmárnémetibe is elér az egyetem hálózata.
 

A Partiumi Keresztény Egyetem az Európai Felsőoktatási Térség és a romániai magyar nyelvű felsőoktatási rendszer szerves része, melyet történetének kezdetétől fogva az a felismerés vezérelt, hogy az erdélyi magyar kisebbség számára az anyanyelven szerveződő önálló egyetem ugyanolyan létkérdés, mint az anyanyelvű közoktatás teljes körű intézményrendszerének kialakítása. Ebből az alapelvből kiindulva, a mindenkori oktatási-tudományos feladatokon túl az egyetem nemzetpolitikai szempontból is stratégiai fontosságú szerepet tölt be. Célkitűzése, hogy Erdélyben és Partiumban élő magyar nemzeti közösségünk számára biztosítsa az esélyegyenlőséget az oktatás területén, s hogy – a magas színvonalú oktatás és tudományosság követelményei szerint – közösségünk számára versenyképes szakembereket képezzen. Az értelmiségiek képzésével az egyetem kultúrmissziós feladatokat is teljesít, biztosítva a szakember-utánpótlást az anyanyelvi kultúra átadására és továbbfejlesztésére. Céljuk olyan egyetemi közösség kialakítása, melyben a keresztényi szeretet, igazságosság, következetesség, szolidaritás, erkölcsös magatartás értékrendszere érvényesül és kisugárzik.
 

Ma az egyetemnek van víziója, jövője, megtudták a terveket a célokat fogalmazni és új elképzelések vannak. Ennek részleteiről a partium.ro oldalon olvashatnak. A Pálfi József rektorral való beszélgetést a Harangszó Rádió 431. adásában hallgathatják meg, február 15-én 11 órától a City Rádióban, ahol részletesebben hallhatnak a fenn említett tervekről.  

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: