2012-08-28 20:12:12• hírek • MTI

Harminc százalékos leépítés a köztelevíziónál

Mintegy harminc százalékos leépítésről döntött kedden a román közszolgálati televízió igazgatótanácsa, a tanács határozata értelmében 980 alkalmazottat bocsátanak el.

Claudiu Saftoiu, a Román Televízió (TVR) elnök-vezérigazgatója szerint a mintegy 3320 alkalmazottból 2340 marad. Az igazgatótanácsban a 13 jelen lévő személy közül tízen támogatták a javaslatot.

A televízió arra vállalkozik ezáltal, hogy hét év alatt törleszti a mintegy 140 millió eurónak megfelelő adósságát, amit az elmúlt években halmozott fel. Az átszervezés nyomán jelentős változásokat hajtanak végre a televízió szerkezeti felépítésében. Saftoiu szerint mindezt úgy próbálják végrehajtani, hogy ne romoljon az adások színvonala.

Nagy Zoltán, az igazgatótanács tagja a maszol.ro erdélyi magyar hírportálnak elmondta: a megszorítások a kisebbségi adásokat, így a bukaresti magyar szerkesztőséget is érintik, de az elbocsátások aránya az ő esetükben "távolról sem" lesz 30 százalékos. Hozzátette: elsősorban a meghatározott időre kötött munkaszerződéseket bontják fel, majd egységes tevékenységértékelő kritériumrendszert dolgoznak ki, és ezt alkalmazva döntenek az elbocsátandó személyekről.

Kacsó Sándor, a bukaresti magyar adás főszerkesztője még nem tudja, hogy a leépítések milyen mértékben érintik majd a szerkesztőséget. Az átszervezési terv szerint a kisebbségi adások szerkesztőségeit összevonják egy kisebbségi "tagozatba", amely 61 személyt alkalmazhat. Jelenleg a bukaresti kisebbségi adásoknál összesen 74-en dolgoznak, így 13 személytől kell megválni - mondta Kacsó. A magyar szerkesztőségben harmincan dolgoznak.

Kacsó jó hírnek nevezte, hogy az átszervezés ütemterve értelmében nem csökken a magyar adások heti műsorideje. A román közszolgálati adó jelenleg különböző csatornáin hetente összesen öt órát sugároz magyar nyelven.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: