2015-06-24 15:47:31• hírek • Kocsis Zoltán

Harminc százalékkal több parkoló a 17-esben, hétfőn kezdődik a munka

Hat-hét millió lejbe kerül Szatmárnémeti dél-keleti részének modernizálása, Dorel Coica polgármester ígérete szerint pedig az idei év végéig elkészül a 17-es, a Soarelui és a Kárpátok lakónegyedek felújítása. Hétfőn kezdődik is a munka!

Közel négy hónappal azt követően, hogy Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala elrendelte az összes illegálisan épített garázs lebontását a város dél-keleti részén, azaz a 17-es, a Soarelui és a Kárpátok 1- és 2 lakónegyedekben, végre újdonsággal számolhatunk be. Az önkormányzat ugyanis szerdán bemutatta elképzeléseit makett, rajzok és látványtervek formájában.

„Hétfőn az Apaserv kezdi is a kanalizálási hálózat megépítését, az év végéig be akarjuk fejezni a munkálatokat", jelentette ki Dorel Coica. A polgármester arról nem kívánt nyilatkozni, hogy ez a hatalmas volumenű munka mennyibe kerül majd, ám Dan Babut városmenedzser 6-7 millió lejre tette a beruházás értékét.

A tervekről Adrian Pop szatmári építészmérnök számolt be, kijelentve, céljuk az volt, hogy minél több parkolóhelyet és zöldövezetet alakítsanak ki, ezzel pedig „egy kerékpár-úthálózati stratégiát" dolgozzanak ki. Szempont volt továbbá, hogy a már meglévő zöldövezeteket minél kevésbé háborítsák és hogy megnöveljék a gyalogos közlekedés biztonságát.

Egyelőre csak a 17-es és a Soarelui negyedek tervei készültek el, ám Coica és Pop ígérete szerint heteken belül végső formát önt a Kárpátok 1 és Kárpátok 2 lakótelepek terve is. A 17-es lakónegyedben 982, a Soareluiban pedig 259 garázst bontottak le. A rehabilitálás következtében a parkolóhelyek száma 1543-ról 2921-re nő. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a parkolóhelyek száma 30%-kal megnövekszik, másrészt pedig azt, hogy eddig 100 lakásra 44 parkolóhely jutott, a felújítás végeztével viszont ez a szám 83-ra nő. A két telepen összesen 3499 lakás van, mondták el az illetékesek.

A modernizálási terv azonban nem csak a parkolóhelyek és zöldövezetek kialakítását jelenti, az elképzelésekben ugyanis játszóterek megépítése és a közvilágítás kiépítése is szerepel. Az autósok számára ez fontosabb annál, hogy néhány új utca vagy utcarész is keletkezik majd, többek között összekötik végre a Brassó utcát a Jubileului utcával.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: