2009-09-29 17:08:48• hírek • Gozner Gertrud

Harminc év művészete

A Szatmár Megyei Művészeti Múzeum szervezésében kedd délután 17 órakor nyílt meg Kozma István festőművész kiállítása.

A tárlat anyagát a művész utóbbi harminc évben készített alkotásai képezik. A megnyitón magyar és román nyelven is méltatták Kozma munkáit. Erdős Judit művészetkritikus román nyelven beszélt a képekről, Menyhárt László művészettörténész magyarul mutatta be az alkotásokat.

A szakértők szerint Kozma festményeit a színek harmóniája jellemzi, és a színpaletta kifinomult használata adja meg az egyediségét a munkáinak. Vásznai mind nagyon dekoratívak, a reneszánsz óta követet perspektivikus látásmód jellemző rájuk. A festő képei a hagyományok ismeretéről és szeretetéről tanúskodnak a nézőnek - fogalmazták meg a szakemberek. Kozma az egykori nagybányai festőtelep szellemiségéből táplálkozik.

Kozma István 1937-ben született Szatmárnémetiben, 1990-től Mezőkövesden él és alkot. 1963-ban végzett a kolozsvári képzőművészeti akadémián Bene József festőművész irányítása alatt. 1963-tól 1990-ig Nagybányán élt, és az egykori híres festőiskola nyomdokain haladt.

1963 és 1992 között számos csoportkiállításon vett részt Németországban, Csehországban, Izraelben és Kanadában. Egyéni kiállításainak helyszínei Nagybánya, Szatmárnémeti, Kolozsvár, Brassó, Nagyvárad, Csíkszereda valamint Bukarest voltak. A kiállítás hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között látogatható a Művészeti Múzeumban.


Felicia Grigorescu, Erdős Judit és Kozma István a megnyitón.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: