2012-07-13 14:05:40• hírek • Kocsis Zoltán

Harminc diák érettségije sikerült az óvásokat követően

Az érettségi közben még mindenki optimista volt fotó. Szatmár.ro archívum
Az érettségi közben még mindenki optimista volt fotó. Szatmár.ro archívum

Harminc Szatmár megyei diáknak változhatott meg a koncepciója a péntek 13-ával kapcsolatban: az ezen a napon kifüggesztett eredmények alapján nekik mégis sikerült az érettségijük. Ezzel a megye sikerességi aránya 39,83%-ról 40,79%-ra emelkedett - ez azonban még így is alaposan elmarad a tavaly elért 43,93%-tól. Ami akkor történelmi mélypont volt!

A múlt pénteken véget ért és katasztrofális eredményeket szülő érettségik után 758 óvást nyújtottak be a jegyeikkel elégedetlen diákok. Közülük 197 tanulónak volt oka örülni, amikor pénteken nyilvánosságra hozták a kontesztálás utáni jegyeket - ez azt jelenti, hogy a nagyváradi regionális központ az óvások 26%-át hagyta jóvá. Ez azonban nem egyenértékű azzal, hogy ennyivel nőtt a sikeresen érettségizők száma is, hanem ennyi dolgozat esetében emeltek jegyet.

Az óvásokat követően harminc Szatmár megyei diák mondhatja el magáról, hogy mégiscsak leérettségizett. Ezzel a sikeresen érettségizők száma 1243-ról 1273-ra nőtt, míg a megbukók száma 1872-ről 1842-re esett vissza.

Arról nem tájékoztatott a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség, hogy milyen mértékben nőttek az egyes jegyek, ám a vizsgaközpontokban kifüggesztett eredményeket tanulmányozva elmondható: előfordult, hogy akár két teljes jeggyel is emelték a megóvott dolgozatot javító tanárok az eredeti minősítést - 8-ról például 10-re.

Azok, akiknek nem sikerült most leérettségizniük, igyekezniük kell, ugyanis július 16-20. között iratkozhatnak be az őszi érettségire. Erre augusztus 20 és szeptember 5 között kerül majd sor, beiratkozni pedig abban a középiskolában lehet, ahol végeztek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: