2012-06-05 09:29:28• hírek • Szatmar.ro

Hármas ünnep Nagypeleskén

Hármas ünnep volt vasárnap Nagypeleskén a görög katolikus egyház szervezésében.

1818-ból a következő feljegyzés olvasható: „A temetőszentelés idején, a bejárati kapu két oldalára Szent Mihály és Gábor alakjai kerültek, hogy ők a feltámadást hirdessék." Erre a régen történt eseményre emlékezve, most is az ünnepi Szentliturgia végeztével, a pünkösdvasárnapot követő mindenszentek vasárnapján, a templomtól processzióval kivonult hívek, ünnepélyes keretek között parókusuk vezetésével felszentelték az új ikonoszlopokat, majd Lengyel István lázári RMDSZ-es polgármester és Roszpapa Csaba alpolgármester átvágták a pápai színű szalagot, mintegy hivatalosan is átadva használatra a temetőkápolnát.

Ezt követte a jövendő nemzedék gyermeknapi köszöntője és a várva várt aszfaltrajzverseny. ifj. Pallai Béla nagypeleskei parókus, aki ugyanezen a vasárnapon ünnepelte pappá szentelésének 11. évfordulóját elmondta: „Sok támogatója volt és van a temetőkápolnánknak: Gábor Mihály és Margaret Amerikába költözött hívek, akik fényt vittek az épületbe (ők állták ugyanis a villanyszerelési költségeket), számtalan névtelen adakozó, de legfőképp a Lázári Polgármesteri Hivatal, amelyet  Lengyel István és csapata hozzáértően vezet. Ők nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a nagypeleskeiek is büszkélkedhetnek végre saját temetőkápolnával. Nem könnyű manapság anyagi fedezet és támogatás nélkül ilyet megvalósítani. Hála és köszönet azoknak, akik szívüket lelküket is beleadták és nem feledkeztek meg támogatóik szükségéről. Folytassuk velük együtt."

Lengyel István beszédében kifejtette, hogy a temetőkápolna mellett, az új iskola, ivóvízhálózat, utak és annyi sok mindent amit eddig meg sikerült valósítani Nagypeleskén azt bizonyítja, hogy ezek nem csak ígéretek, hanem kézzel fogató eredményei a kemény, sokszor emberfeletti erőt kívánó harcnak. Nem reklámokra van szükség, hanem felmutatható eredményekre. A közelgő szavazásokra való tekintettel a szavazók támogatása mellé az égiek segítségét is kérték könyörgésben a hívek a tanácsosjelöltekre, képviselőjelöltekre, az RMDSZ csapatára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: