2010-11-11 13:12:20• hírek • MTI/EFE/dpa

Hármas harc Abu-Dzabiban

Vasárnap az Abu-Dzabi Nagydíjon, azaz a Yas Marina-pályán dől el, ki nyeri az idei Forma-1-es világbajnokságot. A vb 19., utolsó futamán még négy pilóta esélyes a végső sikerre.

A ferraris Fernando Alonso nyolc ponttal vezet az ausztrál Mark Webber (Red Bull) és 15-tel a német Sebastian Vettel (Red Bull) előtt. A kétszeres spanyol világbajnok 24-gyel szerzett többet, mint a negyedik helyezett brit Lewis Hamilton (McLaren), akinek így csak matematikai esélye van arra, hogy 2008 után a második vb-elsőségét is begyűjtse.

Hamilton már megszokhatta a kiélezett helyzeteket. A 2007-es idényzáró brazil GP-n például kedvező helyzetből várhatta a versenyt, négy ponttal vezetett csapattársa, a spanyol Fernando Alonso, és héttel a ferraris finn Kimi Ra:ikkönen előtt, ám hibázott, egy időre az autója le is lassult, így végül Ra:ikkönen diadalmaskodott. Tavalyelőtt viszont egy hajszállal maradt le Felipe Massa a vb-elsőségről azzal, hogy Hamilton szinte az utolsó utáni pillanatban elcsípett egy ötödik helyet, s ezzel ő lett az F1 legfiatalabb világbajnoka.

Az elsőszámú esélyes, Alonso kinyilvánította, hogy különösebben nem érdekli, ki győz, ha ő lesz a második, ugyanis ebben az esetben is az övé a vb-cím. "Nagyon keményen kell készülnünk, mert elég a legapróbb hiba és máris oda a dicsőség -nyilatkozta Alonso. - Minden megtörténhet. Hiába, ilyen a Forma-1, s ez a szép benne."


Kicsi a valószínűsége, hogy Abu-Dzabiban essen
Kicsi a valószínűsége, hogy Abu-Dzabiban essen


Nem lesz könnyű dolga a spanyolnak, mert a két Red Bull, mint a szezon során bebizonyosodott, a leggyorsabb a mezőnyben. Ráadásul még segíthetnek is egymásnak. Amennyiben, akárcsak a legutóbbi brazil GP-n, ismét Vettel lesz az élen és Webber a második, akkor a német maga elé engedheti az ausztrált, aki így világbajnok lesz.

Dietrich Mateschitz, a Red Bull tulajdonosa sietett kijelenteni, hogy nem lesz efféle csapatutasítás. "Semmiképpen sem akarunk beleszólni a pilóták dolgába - nyilatkozta a Mateschitz, majd hozzátetette: - Egy becsületesen kiharcolt második hely többet ér a becstelen elsőnél."

"Majd meglátjuk, milyen helyzet alakul ki a versenyen - fogalmazott Vettel, aki nem zárta ki, hogy adott helyzetben segítene Webbernek. - Úgy vélem, mindketten tudjuk, hogyan kell viselkednünk" - tette hozzá sejtelmesen.

Webbert viszont elsősorban a győzelem érdekli: "Nyomni fogom, ahogy a csövön kifér" - ígérte.


Vajon a Red Bullok Abu-Dzabiban is maguk mögé utasítják a mezőnyt?
Vajon a Red Bullok Abu-Dzabiban is maguk mögé utasítják a mezőnyt? És ha igen, vajon ki örülhet a végén?


"Az utolsó pillanatig harcolni fogok a győzelemért, hiszen a vb-sorozatnak, akkor van vége, ha leintik a futamot - fogalmazott Hamilton. - Voltam hasonló helyzetben, s előfordult, hogy már emelték a kockás zászlót, amikor mellém szegődött a szerencse."

A verseny helyi idő szerint 17 órakor kezdődik a Yas Marina-pályán és számítások szerint fél órával később lebukik a nap. A 2010-es világbajnokot villanyfény mellett avatják, a ceremónián - talán nem véletlenül - ott lesz II. János Károly spanyol király, aki közel-keleti körútján tesz egy kitérőt Abu-Dzbaiba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: