2013-08-01 11:00:12• hírek • Kocsis Zoltán

Hárman párban a rájátszás felé?

Lesz-e trencséni öröm csütörtökön Trencsénben?
Lesz-e trencséni öröm csütörtökön Trencsénben?

A magyar csapatok már mind elvéreztek az Európa Ligában, a románok pedig valamennyien talpon vannak - ennek következtében a csütörtöki meccsdömpingben három klub is érintett. A Petrolul és a Pandurii odahaza fogadja a Vitesse-t és a Hapoel Tel-Avivot, míg az Astra Trencsénben lép pályára.

A sorsolásból kifolyólag is első látásra úgy tűnik, az Astrának lehet a legkönnyebb dolga a harmadik selejtezőkörben. A szlovák Trencsén egy midnen tekintetben fiatal csapat: alig 1992-ben alakult, a keret átlagéletkora pedig 21,7 (!) év. A piros-fehérek tavaly érték el legnagyobb sikerüket, amikor bronzérmet szereztek a szlovák bajnokságban. Ennek következtében elindulhattak az Európa Liga selejtezőjének II. fordulójában, ahol a svéd Göteborgot ejtették ki 2-1 és 0-0 után. A jelenleg már harmadik fordulónál tartó szlovák bajnokságban a gárda két győzelem és egy vereség után a harmadik helyen áll. Tudni kell még a Trencsénről, hogy szoros együttműködési viszonyban van a világhírű holland Ajax-szal. Ennek jegyében idén kölcsönkapták a 20 éves csatárt, Gino van Kesselt, míg a 18 éves középpályás, Stanislav Lobotka a holland akadémiára került.

Ami az Astrát illeti, a Giurgiu-i csapat átlagéletkora öt évvel magasabb (26 év), míg a keret értéke a transfermarkt.de szerint 11 millió euróval több - a szlovákoké 4,5 millió eurót, a románoké 15,3 milliót ér. Az Astra az EL-ben előbb a szlovén Domzalét, majd a ciprusi Omonia Nicosiát búcsúztatta el, a bajnokságban pedig egy meccset játszott, ezen 4-0-ra verte el a Viitorul csikócsapatát.

Papíron a legnehezebb dolga a holland bajnokság tavalyi 4. helyezettje ellen meccselő Petrolulnak lehet. Csakhogy a Vitesse a nyáron elveszítette két legjobbját: a tavalyi bajnokság gólkirálya, az elefántcsontparti Bony Wilfried 13,9 millió euróért az angol Swansea-hez, a csapatkapitány Marco van Ginkel pedig 9,4 millió euróért a Cheslea-hez került. Helyettük viszont csupa tapasztalatlan ifjoncokat igazolt az együttes. Az átlagéletkor itt is alacsonyabb, mint a román csapaté, hisz a Vitesse kerete 23,3, a Petrolulé pedig 26,1 „éves". Az Astra-Trancsén párharccal ellentétben azonban itt az ellenfélé az értékesebb keret: az arnheimi játékosok 39,1 millió eurót, a ploiestiek pedig 24,1 milliót érnek.

A Petrolul az előző körben laza ujjmozdulatokkal 7-0-es összesítéssel intézte el a feröeri Vikingurt, a bajnokságban pedig előbb 1-0-ra legyőzte a Kolozsvárit U-t, majd 1-1 játszott a Pandurii ellen. Az igazi erőpróba azonban Vitesse lesz - még ha a sárga-feketék gyengültek is a nyáron.

A legkiegyenlítettebb párharcnak a Pandurii - Hapoel Tel-Aviv párharc tűnik. Az izraeli bornzérmes keretében több olyan játékos is található, akik fénykorukban jegyzett(ebb) európai klubokban is szerepeltek. A kameruni-örmény Apoula Bete Edel védte korábban a Paris St.Germain (na meg a bukaresti Rapid) kapuját, a holland Jürgen Colin a PSV-ben, az Ajaxban és a Genkben is játszott, Branko Ilic megfordult a Betisben, Itaj Sehter pedig tavaly még Ligakupát nyert az angol Swansea-vel.

Ez az egyedüli párharc, ahol a román keret fiatalabb (26 év szemben a 26,5 évvel), a játékosok összértéke viszont a Pandurii fölényét sejteti (15,3 millió euró szemben a 13,1 millióval). A Targu Jiu-i együttes nincs is rossz formában, hisz az EL-ben 4-0-val múlták fölül a észt Levadia Tallinnt, a bajnokságban pedig előbb 3-1-re verték a Brassót, majd 1-1-es döntetlen értek el a Petrolullal. A Hapoel sem teljesít eddig rosszul, a bolgár Beroét 6-3-as összesítéssel intézte el.

Európa Liga III. selejtezőkör, első meccsek:

Trencsén - Astra 18.00 DigiSport2
Petrolul - Vitesse 19.00 DigiSport1
Pandurii - Hapoel Tel-Aviv 21.00 DigiSport1

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: