2017-06-29 11:27:11• hírek • MTI

Hárman indulnak útra – vajon meddig jutnak?

Csütörtökön útjára indul az Európa Liga 2017-2018-as évadja – értelemszerűen az első selejtezőkörrel. A rajtnál három magyar csapat, az alig néhány hete véget ért bajnoki pontvadászat ezüstérmese, a Videoton, a bronzérmes Vasas, valamint a Magyar Kupa győztese, a Ferencváros sorakozik. A szurkolókat érdeklő legfontosabb kérdés: vajon meddig jutnak el?

A legkönnyebb dolga várhatóan a Videotonnak lesz, ennek megfelelően Marko Nikolic vezetőedző nagyon bízik a máltai Balzan FC elleni továbbjutásban, a párharc első mérkőzésén pedig jó eredményt remél.

A klub szerdai sajtótájékoztatóján a tréner hangsúlyozta, hogy tisztelik az ellenfelet, mert - ahogy fogalmazott - ma már a máltai labdarúgásról sem szabad úgy beszélni, mint 15-20 évvel ezelőtt. Mint mondta, ellenfelüket profi futballisták, köztük szerb és brazil légiósok alkotják.
    
Marko Nikolic szerint "élesen" kell majd játszaniuk, de nem türelmetlenül. Hozzátette, motivált a csapat és reményei szerint ott lesz a második körben.
    
Kérdésre válaszolva elmondta, a játékoskeret "hosszú európai túrára" is alkalmas, viszont nem kíván ennyire "előreszaladni", csak a csütörtöki találkozóval foglalkozik. Kötelezettségük van a szurkolók, a vezetők és az egész ország felé, mert bizonyítaniuk kell, hogy a magyar futball nincs rossz állapotban - fogalmazott.
    
Közölte, az előző szezonban keveset játszó labdarúgókra is szüksége van, hiszen nem 10-12 játékossal akarja végigjátszani a következő heteket, amikor egyszerre több fronton kell majd helytállniuk. Megjegyezte: nincsenek bérelt helyek a csapatban.
    
Juhász Roland csapatkapitány kiemelte, hogy a rövid pihenő ellenére mentálisan felfrissültek, fizikailag rendben vannak, és egyre jobban meg tudják valósítani a pályán azokat a dolgokat, amiket a szakvezetés kér tőlük. Reményét fejezte ki, hogy csütörtökön és a visszavágón mindez visszaköszön a játékban és az eredményességben is.
    
Megerősítette, hogy tisztelik a máltai ellenfelet, de a pályán érvényre kívánják juttatni nagyobb tudásukat.
    
Kérdésre válaszolva elmondta: a magyar futball jó megítéléséhez elengedhetetlen a klubok jó európai kupaszereplése, ezért reméli, hogy mindegyik csapat sokáig állva marad.


    
A Balzan FC szerda este Felcsúton, a csütörtöki találkozó helyszínén edz. Ezt megelőzően sajtótájékoztatót tartottak, ahol a csapat vezetőedzője, Marko Micovic elmondta: Magyarországon Balzant, és Máltát képviselik, és természetesen azzal készülnek, hogy a lehető legjobb tudásuk szerint játsszanak csütörtök este.
    
Jelezte, tisztában vannak azzal, hogy nem ők az esélyesei a találkozónak, de bíznak a jó eredményben.
    
"Ellenfelünk egy nagy és erős klub, komoly történelemmel - jól emlékszem az UEFA-kupás csapatukra, amikor legyőzték a Partizant és Zseljeznicsart is" - fogalmazott, hozzátéve, hogy jó edzők ülnek a Videoton kispadján és nemzetközi tapasztalattal bíró játékosaik vannak, de a labdarúgásban minden megtörténhet - néha nem az esélyesebb csapat nyeri a meccseket.
    
A Videoton-Balzan találkozót a felcsúti Pancho Arénában rendezik csütörtökön 21.45 órakor. A visszavágóra jövő csütörtökön kerül sor, s amennyiben a székesfehérváriak továbbjutnak, az észt Nomme Kalju és a feröeri B36 Tórshavn párharcának győztesével játszhatnak.

A másik végletet a Vasas képezi, amelyre az izraeli Beitar Jerusalem vár. Előző megállapítás igaz akkor is, ha tíz napja felkészülési meccsen 2-1-re legyőzték ellenfelüket, akik tavaly a selejtező negyedik fordulójáig jutottak. A piros-kékeknél nagy játékosmozgás nem volt nyáron, de több válogatott futballistájuk hiányozni fog: Korcsmár Zsolt eligazolt a dán Midtjyllandhoz, míg Berecz Zsombor és Vaskó Tamás sérülés miatt nem állhat Michael Oenning vezetőedző rendelkezésére. Az első, idegenbeli összecsapást, amely 19.45-kor kezdődik, zárt kapuk mögött rendezik meg.

Harmadik magyar indulóként a rekordbajnok Ferencváros német szakvezetője, Thomas Doll szerint a Fradi labdarúgói pihentebben várják a lett FK Jelgava elleni selejtezőt, mint a tavalyi kupasorozatot.

"Nagyon elégedettek lehetünk, mert el tudtuk végezni azt a programot, amit elterveztünk" - fogalmazott a német szakember a klub szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
    
Hozzátette, volt ugyan pár váratlan hátráltató tényező, például, hogy Lovrencsics Gergő és Varga Roland később kezdte a felkészülést, Bőle Lukács pedig megsérült, de szép lassan mindenki visszatért, és a legutóbbi edzéseken már tudtak tíz a tíz ellen játszani.
    
A zöld-fehérek mestere emlékeztetett arra, hogy idén többet pihenhettek a játékosok, mint a tavalyi Bajnokok Ligája-selejtező előtt.
    
"Tavaly testi és mentális fáradság volt a csapatban, hiszen akadt, akinek az Európa-bajnokság után öt-hat nappal már játszania kellett, most viszont nem tapasztaltam ilyet. A játékosok az erőnléti állapotukból nem veszítettek, de mivel tizenhét napja kezdtük el az edzéseket, igazán nagy felkészülési időszakról sem beszélhetünk" - jelentette ki Doll, aki szerint arra kellett leginkább odafigyelnie, hogy a rövid idő alatt úgy adagolja a munkát, hogy a csapat már csütörtökön "top formában" legyen.
    
A Ferencváros vezetőedzője ugyan a múlt hétvégén megnézte a Jelgava Riga elleni bajnoki mérkőzését, de úgy látja, a zöld-fehéreknek inkább magukkal kell foglalkozniuk, és az a fontos, hogy "feltűrt ingujjal, harcosan menjenek ki a pályára, ahol le kell majd győzniük a meleg okozta lustaságukat". Reméli, hogy játékosai jól kezdik majd a mérkőzést, hamar megtalálják a ritmust, és összességében bízik abban, hogy idén néhány kört menni tudnak az Európa Ligában.
    
A kapus Dibusz Dénes is megerősítette: a csapat jobb helyzetben van, mint tavaly, és bízik abban, hogy az első körben ez az eredményben is megmutatkozik majd.
    
"Fontos, hogy kapott gól nélkül lehozzuk a meccset, elöl pedig minél többször betaláljunk. Egy kettő-nullás győzelem nem töltene el csalódottsággal" - jelentette ki a válogatott hálóőr.


    
Alexandru Curteian az FK Jelgava vezetőedzője sajtótájékoztatóján kijelentette, rendkívül érdekes mérkőzést vár csütörtök este. A lett bajnokság negyedik helyezettjének moldovai mestere dicsérte a magyarországi körülményeket, a magyar csapatot erős ellenfélnek tartja, de azt ígérte, hogy a lettek nem kirándulni jöttek Budapestre.
    
"Tiszteljük a Ferencváros hagyományait, de a futballpályán nem számít a tradíció, nem számítanak a nagy nevek, sőt, talán a pénz sem, csakis a csapat harciassága" - hangoztatta Alexandru Curteian, aki szerint a tisztelet részükről csak addig fog tartani, amíg el nem kezdődik a mérkőzés. Úgy érzi, együttese legnagyobb erőssége a küzdőszellem, az hogy nem adják olcsón a bőrüket.
    
Kaspars Ikstens, a csapat kapusa még sarkosabban fogalmazott, hiszen azt mondta, hogy döntetlennél jobb eredményre számít Budapesten.
    
A Ferencváros-FK Jelgava találkozó 19.45 órakor kezdődik a Groupama Arénában, a visszavágót jövő csütörtökön rendezik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: