2017-10-17 13:15:07• hírek • Szatmár.ro

Harmadik híd: gondok adódtak a kisajátítással, de dolgoznak a megoldáson

A polgármesteri hivatalt az idő is szorítja, hiszen október végéig le kell adni a fejlesztési minisztériumban a szerződéskötéshez szükséges papírokat.

Rendkívüli tanácsülés miatt gyűltek össze kedden a városi tanácsosok. Az egyik napirendi pont a már sokszor említett 15 új Transurban-busz vásárlásáról, pontosabban lízingeléséről szólt, ugyanis apró procedurális változtatásokat kellett eszközölni az erről hozott tanácsi határozatban. Ha minden a tervek szerint működik, akkor 4-6 hónapon belül munkába állnak a vadonatúj autóbuszok.

Levették viszont a napirendről azt a határozatot, amely a harmadik Szamos-híd megépítése kapcsán elkerülhetetlen kisajátításokról szólt. A híd a Strand utcát köti majd össze a 17-es lakóteleppel, ezzel pedig jócskán tehermentesíti majd a Decebal hidat. A fejlesztési minisztérium fel is vette a prioritási listára a hídépítést, a szerződést is hamarosan alá kell írni ezzel kapcsolatban. Ha minden rendben lesz a dokumentumokkal!

Jelen pillanatban ugyanis az összesen 22 kisajátítandó földterület vagy épület közül az egyik területtel gondok vannak, ami egy szerencsés véletlen folyamán derült ki. A 17-es lakónegyedben található egyik területet az egykori tulajdonosai visszaigényelték, hosszú pereskedés után pedig a legfelsőbb bíróság döntése alapján kártérítést is kaptak - ám a telekkönyvet a kártalanítás után senki sem aktualizálta, ezért még a régi tulajdonos neve szerepel benne. Ez akasztja most a hídépítés ügyét. "Úgy vélem, néhány napon belül megoldódik a probléma, és egy újabb rendkívüli tanácsülést fogunk összehívni a határozat megszavazására" - magyarázta Kereskényi Gábor.

A polgármester kritizálta az előző városvezetést is. "Egy pillanatig sem gondolták komolyan a hídépítés projektjét, arra sem voltak képesek, hogy aktualizálják a terveket, hiszen 2010 óta változott az euró árfolyama, az üzemanyag, az építési anyagok ára vagy a minimálbér is. Ráadásul a kisajátítást már ők is elvégezhették volna, mert a kártérítések értéke akkora, hogy a saját költségvetésből is kifizethették volna" - mondta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: