2020-02-13 09:50:58• hírek • Bede Emőke

Harmadik alkalommal írták ki licitre a jégelhárító rendszer kiépítését

Közel két évvel ezelőtt számoltunk be először arról, hogy a Szatmár megyei jégelhárító rendszer projektjében partnerségre lépő román és magyar fél, azaz a Szatmár Megyei Tanács és a magyarországi Országos Meteorológiai Szolgálat aláírta az erről szóló szerződést. Hiába azonban a szerződés, ha a megvalósításra kiírt közbeszerzési eljárás kétszer is eredménytelenül zárult.

Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke egy sajtótájékoztató keretében elmondta, immár harmadszorra írták ki licitre a jégelhárító rendszer kiépítését. „Reméljük, ez alkalommal már minden a terveink szerint alakul, és az ebben illetékes országos hatóság is elégedett lesz. Bízom benne, hogy 2020 végére konkrét eredményekkel rendelkezünk majd” - fejtette ki a tanácselnök.


A tervek szerint Szatmár megye 40 pontjára helyeznének ki jégelhárító készülékeket, melyek folyamatos összeköttetésben lesznek a Magyarországon található napkori meteorológiai állomással, mely a környék egyik legmodernebb felszereltségével rendelkező állomás.


A napkori állomáson a radarképek vizsgálata által előrejelezhetik a jégeső közeledtét, majd erről értesítést küldenek Szatmár megyének. Ekkor működésbe lépnek a készülékek, melyek egy ezüst-jodidot párologtatnak magukból. Az anyag aztán bekerül a veszélyesnek ítélt felhőkbe, csökkenti a vízcseppek nagyságát, így minimalizálja a jégeső kialakulásának esélyét. Maguk a készülékek egy nagyobbacska konténerhez fognak hasonlítani, önvezérlésűek, és az általuk kibocsájtott anyagnak nincsenek ismert emberre káros hatásai. Zavaró zajjal vagy szaggal sem telítik be környezetüket. A rendszer már több európai országban is működik, pl. Franciaországban, Horvátországban és Magyarországon is.


A teljes megye lefedettségét biztosító állomásokat a következő önkormányzatok területén fogják felállítani: Szatmárnémeti, Érendréd, Apa, Erdőd, Batarcs, Krasznabéltek, Börvely, Felsőberekszó, Érkávás, Csomaköz, Oláhcsaholy, Avasújfalu, Királydaróc, Kolcs, Szamosdob, Pusztadaróc, Kisgérce, Halmi, Hadad, Középhomoród, Lázári, Sárközújlak, Mikola, Majtény, Avasújváros, Szatmárpálfalva, Szilágypér, Piskolt, Remetemező, Érszakácsi, Sződemeter, Szopor, Nagyszokond, Krasznaterebes, Mezőterem, Tartolc, Csanálos, Szamosborhíd, Vámfalu és Vetés.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: