2009-11-27 15:08:01• hírek • MTI

Hargitai lobogó

Mostantól a székely zászló Hargita megye hivatalos lobogója - a megyei önkormányzat erről szóló döntéséről pénteken számolt be a helyi magyar sajtó.

A Krónika és a Csíkszeredában megjelenő Hargita Népe egyaránt idézi Borboly Csaba megyei tanácselnököt, aki szerint a zászló elfogadásával a tanács a székely szimbólumok széles körű elterjedéséhez, a székely identitás erősítéséhez is hozzájárul. A kék és aranyszínű, napot és félholdat tartalmazó megyezászló hasonlít ahhoz a lobogóhoz, melyet korábban a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által szervezett székelyudvarhelyi székely nagygyűlésen fogadtak el.

Ezután senki nem vetetheti le, nem büntetheti használatát a székely zászlónak Hargita megyében, mivel a megyei önkormányzati testület elfogadta azt a megye hivatalos lobogójának - jelentette be Borboly. Hozzátette: ha a jelenlegi megyék helyett majd lesz külön Székelyföld közigazgatási egység, ez a döntés érvényét veszti, és az új közigazgatási egység saját szimbólumokat fogadhat el.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeit képviselő Borboly által benyújtott határozattervezet ellen szavaztak a Szociáldemokrata Párt (PSD) önkormányzati tagjai, akik szerint a zászló nem képviseli a megyében élő, adófizető román lakosságot. "Hasonló tervezetek elfogadása előtt illene kikérni a román lakosság véleményét a témában. Senkinek nem hiányzik Hargita megyében, hogy a székely szimbólumok hivatalossá tételével etnikai konfliktusokat szítsunk" - nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek az egyik román képviselő.

A tervezet ellen szavazott a Magyar Polgári Pártot (MPP) képviselő Árus Zsolt is, hét polgári párti tanácsos tartózkodott. Mint elmondták, nem értenek egyet azzal, hogy Hargita megye kisajátítsa a Székelyföld lobogóját. Borboly Csaba a Krónikának  elmondta: Hargita megye nem törekszik kizárólagosságra, a székely zászlót Kovászna és Maros megye, sőt bármelyik település elfogadhatja saját lobogóként.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: