2014-01-27 20:28:03• hírek • Kocsis Zoltán

Harc az uniós pénzekért!

Az Európai Unió 2014-2020-as költségvetési időszaka jószerével még el sem indult, a pályázati tengelyek és prioritások sok esetben még eléggé homályosak, Szatmár megyében azonban máris megindult a harc a pályázatok révén megszerezhető pénzekért. A két rivális fél a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a Szatmár Megyei Tanács.

Elsőként a polgármesteri hivatal lépett, amely még a tavalyi esztendő során életre hívta a szatmárnémeti metropoliszövezetet. A közös, összehangolt fejlesztési projektek és az ezáltal könnyebbnek ígért pénzlehívási lehetőség mézesmadzaga 25 községet és öt várost csábított a metropoliszövezetbe. A január 3-án megtartott sajtótájékoztatón Dorel Coica, Szatmárnémeti polgármestere pedig 471 elkészített pályázatról beszélt, amelyek összértéke 147,8 millió euró.

Az idei első tanácsülésen, január 27-én aztán megjött a megyei tanács válasza is: hamarosan megalakul a Szatmár Megyei Fejlesztési Ügynökség. A megyei tanács által a településeknek leosztott 172.000 lejből négyezret az önkormányzatok tagsági díjként lesznek kénytelenek az ügynökség számlájára utalni.

„Az integrált uniós pályázatokat a megyei tanács felügyeli majd a fejlesztési ügynökségen keresztül, nem pedig a metropoliszövezet!", jelentette ki határozottan Stef. A tanácselnök ezúttal sem hagyta ki kedvenc szójátékát, amelyben a metropoliszövezetet „nápolyi-szelet övezetnek" (magyarul visszaadhatatlan szójáték, kihasználva hogy a zona metropolitana és a zona napolitana hasonlóan cseng) nevezte.

Stef emlékeztetett rá, hogy a megyei tanács a tavaly is létrehozott egy alapot, amelyből fizették a folyamatban lévő pályázatok kamatjait, „éppen ezért egyetlen pályázat sem bukott meg". Idén ebbe az alapba három millió lejt különítettek el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: