2009-07-16 15:51:55• hírek • Gozner Gertrud

Harc a méhnyakrák ellen

A méhnyakrákellenes-oltás népszerűsítési kampányába kezdett július 16-án a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság. Az Egészségügyi Minisztérium a tavalyi kampány kudarca miatt, amikor is sok szülő megtagadta, hogy beadják negyedik osztályos kislányának a vírus elleni oltást, ősztől szervezettebben próbálja meggyőzni a szülőket a vakcina hasznosságáról.

Ennek első lépése a csütörtökön elindított felvilágosító kampány, amely elsőként az orvosokat szólítja meg, és az ő ellenállásukat próbálja megváltoztatni az oltással kapcsolatban. Az országos akció első szakaszában az Egészségügyi Minisztérium először a családorvosokat készíti fel, hogy ne idegenkedjenek beadni az oltást.

Amint Dr. Lidia Tamas, a Közegészségügyi Igazgatóság járványügyi felelőse kifejtette, ebben a szakaszban még egyáltalán nem kerül szóba a konkrét oltási folyamat és hogy mikor kerülnek sorra a gyerekek. Ebben az időszakban a legfontosabb feladat, hogy az oltást végzők és a szülők megbarátkozzanak az új vakcinával, ne féljenek a mellékhatásoktól - fejtette ki az orvosnő.

Ennek érdekében az igazgatóság több és alaposabb, tudományos alátámasztott információkat bocsát a lakosság rendelkezésére, hogy azok meggyőződjenek a méhnyakrák-elleni vakcina jótékony és esetenként életmentő hatásáról. Romániában a méhnyakrák a mellrák után a második leggyakoribb daganatos betegség a nők körében. Szomorú adat, hogy országunk Európában első helyen található ami a méhnyakrákban elhunytak számát illeti, és ez 6,3-szorosa az uniós átlagnak.

Tavaly ősszel a közegészségügyi hatóság több száz vakcinát volt kénytelen visszaküldeni a gyógyszerforgalmazó cégnek, mivel csupán 160 kislányt sikerült beoltatni a megyében a vírus ellen, de még ez is több volt mint az országos átlag.


Dr. Lidia Tamas szerint a szülőknek nincs okuk az aggodalomra.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: