2011-04-07 14:20:48• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Harc a Realitatea TV-ért

Nyílt színen zajló háború alakult ki az egyik legbefolyásosabb román tömegtájékoztatási eszköznek, a Realitatea hírtelevíziónak az ellenőrzéséért az intézmény tulajdonosa és menedzsere között, s mindkét fél bíróságon keresi igazát.

A Realitatea televízió a Sorin Ovidiu Vantu román médiamágnás tulajdonában lévő Realitatea-Catavencu egykori médiabirodalom utolsó "gyöngyszeme". A Romániát keményen sújtó gazdasági válság nyomán Vantu eladta vagy felszámolta a főként nyomtatásban megjelenő kiadványait, és kizárólag a hírtelevízióra összpontosított. A médiamágnás azonban így sem tudta elkerülni a hírtelevízió eladósodását, így tavaly mentő ötletként bérbe adta az intézmény irányítását, amit a Sebastian Ghita fiatal román üzletember által vezetett Asesoft cég vett át.

Ez utóbbi 20 millió euróval szállt be az üzletbe azzal a reménnyel, hogy nyereségessé teszi a televíziót. A tavaly év végén megkötött üzlet azonban nem tűnik tartósnak, hiszen már az év első hónapjaiban elmérgesedett a viszony a televízió tulajdonosi köre és a médiaintézmény irányításért felelős Ghita között.


A Realitatea TV-ért folyik a harc
A Realitatea TV-ért folyik a harc


A konfliktus akkor éleződött ki, amikor a Realitatea új vezetősége  egyik napról a másikra letiltotta a televízió két sztárújságírójának műsorát. Vantu cenzúra alkalmazásával és hozzá nem értéssel vádolta meg Ghitát. A viszály tovább mélyült, amikor a Realitatea részletesen ismertette a Wikileaks portál birtokába került, amerikai diplomatáknak Romániáról írt titkos táviratait. Ezek egyikében az amerikai diplomaták rangsort állítottak fel a romániai mágnásokról, akik jelentős befolyással rendelkeznek a politikai döntéshozók fölött. Ebben a rangsorban többek között Vantu is szerepelt, akinek korántsem tetszett ez a fajta "hírközlés".

Ezt követően a háborúskodás elfajult, a román média szerint Vantu testőrei megszállták a televízió szerkesztőségét, és különböző nyomásgyakorlási eszközökkel megpróbálták átvenni a televízió feletti irányítást.
Vantu be is jelentette, hogy fel akarja bontani a menedzsment bérbe adásáról szóló szerződést, viszont Ghita 20 millió euró kártérítést követel. Ghita egyébként feljelentette Vantut az ügyészségen, akiről azt állítja, hogy halálosan megfenyegette őt és családját.

Az ügyészség vizsgálatot indított, de még nem lehet tudni, miként ér véget a két üzletember közötti konfliktus, amelynek tétje hogy ki ellenőrzi majd az egyik legnézettebb román hírtelevíziót.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: