2010-05-26 15:46:57• hírek • Szatmar.ro

Politikai okok miatt szól a vészharang

Szatmárnémeti több oktatási intézményének igazgatójának leváltását tervezi politikai okok miatt a megyei tanfelügyelőség, hívta fel figyelmünket Kereskényi Gábor alpolgármester. A tanfelügyelőség az új Tanügyi Törvény tervezete miatt sürgeti a politikai indíttatású cseréket.

A Megyei Tanfelügyelőség az új Tanügyi Törvény bevezetése előtt gyorsított ütemben próbálja politikai érdekekből több szatmárnémeti tanintézményének vezetőjét leváltani. Az új törvény értelmében - amelynek a politikus szerint minden esélye megvan arra, hogy néhány hónapon belül érvénybe lépjen - ugyanis a tanfelügyelőségeknek, illetve a politikának már kevesebb lehetősége lenne beleszólni a vezetőség megválasztásába. Kiskapuk természetesen mindig is léteztek, azonban a tervezet szerint a tanügyi intézmények vezetőiről olyan tízen kéttagú igazgatói-tanácsok döntenének, amelyeknek tagjai között négy tanár, négy szülő, valamint négy helyi tanácsos venne részt. Ezzel nehézkesebbé válnának az olyan intézkedések, amelyeknek hátterében egyértelműen a politika áll.


A Zene és Képzőművészeti Líceum vezetőjét is eltávolítanák a posztjáról
A Zene és Képzőművészeti Líceum vezetőjét is eltávolítanák a posztjáról


A városvezetés jelenleg három olyan intézményről tud Szatmárnémetiben, amelynek vezetőinek leváltását tervezi a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség. A Művészeti Líceum éléről Golban Adriant cserélnék le, aki mint Kereskényi elmondta, nagyon tehetséges szobrászművész, illetve a líceumot is kiválóan menedzseli, a Sportgimnázium éléről Pacuraru Ionelt, a Lucian Blaga általános iskola éléről pedig Ioan Vimant távolítaná el.

Az alpolgármester a Szatmar.ro-nak elmondta, amennyiben a tanfelügyelőség nem változtat álláspontján, a helyi tanács kénytelen lesz intézkedésekkel ráhatni, mivel elfogadhatatlan, hogy egy oktatási intézmény éléről kizárólag politikai indíttatásból cseréljenek le hozzáértő vezetőket, helyükbe pedig olyanokat ültessenek, akik ugyan szimpatikusak a jelenlegi vezetői politikumnak, szaktudásuk tekintetében azonban kívánnivalót hagynak maguk után.

Kereskényi ugyanakkor arra figyelmezteti a tanfelügyelőséget, hogy amennyiben nem áll el célkitűzésétől és sort kerít a leváltásokra, az új tanügyi törvény bevezetése után kiírt versenyvizsgákon maga a tanfelügyelőség és az általuk frissen kinevezett igazgatók fognak majd nevetségessé válni. A városvezetés mindenképp bizakodó, és reméli nem kerül sor az esztelen, valamint erkölcstelen cserékre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: