2015-06-29 19:22:52• hírek • Harag György Társulat PR osztálya

Harag György Társulat: Az elveszett levél és az idei szezon egyéb legjei

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata a 2014/2015-ös színházi évadban székhelyén (ideiglenesen a Szakszervezetek Művelődési Házában), hazai és magyarországi turnékon, fesztiválokon is játszott, illetve több hazai és külföldi társulatot látott vendégül. A Harag György Társulat prózai és bábtagozata az idei évadban 14 bemutatót tartott, alkalmazott rendezők és neves vendégművészek rendezésében.

Az évad első bemutatójaként a Szophoklész szövege nyomán színpadra állított Antigoné című produkció került műsorra, amelynek rendezője Balogh Attila, dramaturgja pedig Benedek Zsolt volt. Az előadás több hazai és magyarországi fesztiválmeghívásnak is eleget tett 2014/15-ben. Ezt követte a magyarországi vendégművész, Babarczy László rendező, Kossuth- és Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével kitűntetett színházi alkotó által színre vitt Brecht-darab, a Koldusopera. A görög tragédia színpadi nézőteres produkcióként, míg a Brecht-klasszikus nagyszínpadi előadásként került műsorra. A Brighella Bábtagozat első bemutatóját vendégművész rendezte: a Szabó Magda verses meséjéből készült bábelőadást Bárány Boldizsár címmel Sramó Gábor, a pécsi Bóbita Bábszínház igazgatója vitte színre. Ez a produkció a következő bábszínházi évadban vendégelőadásként érkezik majd Pécsre, és az ottani évadban bérletes produkcióként szerepel majd. A bábtagozat második bemutatóját szintén vendégművész, a Blattner Géza-díjas Rumi László irányításával készítette el, japán népmesék alapján, Cseresznyevirág címmel.

Az évad egyik legkedveltebb és legtöbbet játszott előadásának a szilveszterkor bemutatott Én és a kisöcsém című operett bizonyult, amelyet Bessenyei István rendezett. Ez az előadás szintén több hazai és magyarországi helyszínen vendégszerepelt, többek között Nyírbátorban, Mátészalkán, Nagyváradon és Nagybányán. A stúdió-bemutatók közül elsőként a Parti Nagy Lajos azonos című „huszerettjéből" készült Ibusár című előadás került bemutatásra, amely Bogár Barbara egyéni műsora volt. A Szigeti László m. v. által rendezett műsor Nagybányán is vendégszerepelt a Nagybányai Kulturális Napok keretében. Az Ács Alajos Játékszínben mutatta be a társulat színésznője, László Zita a Majtényi Erik-szövegekből készült műsorát. A Bú jócska, avagy Egy csésze kávé című Majtényi-est rendezője és zeneszerzője Hencz József m. v.

Az idei évad legnépszerűbb előadásának Szatmárnémetiben és Nagybányán is a Sorin Militaru m. v. által rendezett Az elveszett levél bizonyult, a társulat közvélemény-kutatásai alapján. Ez az előadás szerepelt az idei kisvárdai színházi fesztivál versenyprogramjában és a nagybányai III. Exceptio Fesztiválon is.

Idén első alkalommal osztályszínházi előadást is bemutatott a társulat. Kányádi Szilárd rendezésében láthatták a diákok a Csongor & Tünde című produkciót. Bandura Emese, a Brighella Bábtagozat megbízott vezetője szintén kísérleti jelleggel, Ciróka címmel, babaszínházi előadást vitt színre, amely az 1-4 éves korosztályt igyekezett megszólítani. Buzogány Béla, a mátészalkai színház igazgatója Zsófi nénit ellopták! címmel ifjúsági előadást rendezett, Nagy Orbán színész pedig egy kisiskolásoknak szóló előadást állított színpadra (A szeretet malma). Az évad utolsó bábszínházi bemutatója a Nagy Regina által rendezett Terülj, terülj asztalkám! volt, amelyet két alkalommal a kisvárdai fesztivál gyerekközönsége is láthatott.

A 2014/15-ös szatmári színházi évad utolsó bemutatója színpadi nézőtérrel játszott előadás volt: Lendvai Zoltán m. v. rendezésében egy Spiró György-darab ősbemutatóját, a Helló, doktor Mengele! című produkciót tűzte műsorára a társulat.

Saját szervezésű programok:

1.      Önálló sátorral voltunk jelen a XIII. Partiumi Magyar Napok során a Kossuth-kertben.
2.      A XIII. Partiumi Magyar Napok alkalmából Mátyás kerestetik címmel vásári bábjátékot mutatott be a Brighella Bábtagozat.
3.      Hatházi András színész, rendező, a BBTE oktatója kéthetes szakmai workshopot tartott a társulat meghívására
4.      Évadnyitó gálával kezdtük az évadot Tasnádon.
5.      Szerelem és más elmebajok címmel több Jazz-koncertet is bemutatott a társulat, Kovács Nikolett és Nagy Anikó közreműködésével.
6.      A Jazz Waves Trióval közösen két alkalommal szerveztünk könnyűzenei koncertet a zsúfolásig megtelt Ács Alajos Stúdióban.
7.      Bábtagozatunk három előadás erejéig vendégül látta Fabók Mariann Bábszínházát a Bábos Napok keretében.
8.      Idén immár negyedik alkalommal vett aktívan részt a Harag György Társulat is A Magyar Kultúra Hete elnevezésű rendezvénysorozat megszervezésében. A rendezvény keretében láthatta a közönség az Ibusár című előadást, a társulat idén is megszervezte a Nyitott színház - díjnyertes diákszínjátszók seregszemléje (PADIF) című programpontot, lehetőséget adva ezzel a színjátszás iránt lelkesedő diákoknak kőszínházi nagyszínpadon való szereplésre, illetve társszervezőként több meghívott előadást is vendégül látott a társulat.
9.      A bábtagozat BábSzóTér címmel második alkalommal hirdetett meg vetélkedőt Szatmár megyei óvodások és általános iskolások számára.
10.  Előadás-maratonnal ünnepelte meg a bábtagozat a Bábszínházi Világnapot.
11.  Egész napos műsorfolyammal ünnepeltük a Magyar Költészet Napját a zsúfolásig megtelt MusiC'at Caffe & Pubban az idén elindított SzatmárON program keretében.
12.  Számozott örökkévalóság címmel második alkalommal emlékeztünk meg a szatmári zsidók deportálásáról, háromnapos rendezvénysorozat keretében.

A Harag György Társulat 2014/2015-ös bemutatói:
1. Szophoklész: Antigoné (Rendező: Balogh Attila) - bemutató: 2014. szeptember 17.
2. Szabó Magda: Bárány Boldizsár (Rendező: Sramó Gábor m. v.) - bemutató: 2014. szeptember 26. bábtagozat
3. Kaszás Villő: Cseresznyevirág (Rendező: Rumi László m. v.) - bemutató: 2014. november 17. bábtagozat
4. Kurt Weill - Bertolt Brecht: Koldusopera (Rendező: Babarczy László m. v.) - bemutató: 2014. november 23.
5. Eisemann Mihály - Szilágyi László: Én és a kisöcsém (Rendező: Bessenyei István) - bemutató: 2014. december 30.
6. Parti Nagy Lajos: Ibusár (Rendező: Szigeti László m. v.) -bemutató: 2015. január 20.
7. Bú jócska avagy Egy csésze kávé (Rendező: Hencz József m. v.) - bemutató: 2015. február 5.
8. I. L. Caragiale: Az elveszett levél (Rendező: Sorin Militaru m. v.) - bemutató: 2015. február 27.
9. Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde (Rendező: Kányádi Szilárd) - bemutató: 2015. március 11.
10. Ciróka - babaszínház (Rendező: Bandura Emese) - bemutató: 2015. március 21. bábtagozat
11. Buzogány Béla: Zsófi nénit ellopták! (Rendező: Buzogány Béla m. v.) - bemutató: 2015. április 1.
12. A szeretet malma (Rendező: Nagy Orbán) - bemutató: 2015. április 2.
13. Terülj, terülj asztalkám! (Rendező: Nagy Regina) - bemutató: 2015. április 22. bábtagozat
14. Spiró György: Helló, doktor Mengele! (Rendező: Lendvai Zoltán m. v.) - ősbemutató: 2015. május 29.

Jótékonysági előadás:

Jótékonysági előadás a daganatos betegségben szenvedő gyerekeket és családjukat segítő Reménysugár Program (Hans Lindner Alapítvány), valamint két, súlyos betegségben szenvedő színészkolléga javára: Móricz Zsigmond: Rokonok (Rendező: Babarczy László m. v.) - 2015. márc. 20.

Vendégelőadások:

A társulat a 2014/2015-ös évadban a következő produkciókat látta vendégül:
§        Nancy Huston: Iokaszté királyné - Debreceni Csokonai Nemzeti Színház
§        Gimesi Dóra: A csomótündér - Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár
§        A székely menyecske és az ördög - Fabók Mariann Bábszínháza
§        Kapós Böske - Fabók Mariann Bábszínháza
§        Állatkerti útmutató - Bertóti Johanna gyerekkoncertje
§        Mekk mester - Szegedi Miniszínház
§        Dirty Dancing - András Lóránt Társulat, Marosvásárhely
§        Edith Piaf et Agnes - Szigligeti Színház, Nagyvárad
§        Világcirkusz - Szigligeti Színház, Nagyvárad
§        Istent a falra festeni - Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen
§        Bálint Márta Székely János-estje (Magyar Kultúra Hete)
§        Kocsis István: Árva Bethlen Kata - Meister Éva estje (Magyar Kultúra Hete)
§        Polcz Alaine: Asszony a fronton - Czegő Teréz előadása Polcz Alain műve alapján (Magyar Kultúra Hete)
§        A mi osztályunk - Szigligeti Színház, Nagyvárad (Számozott örökkévalóság)
§        A kaktusz virága - Bánfalvy Stúdió, Budapest
§        A Csík zenekar koncertje

Vendégjátékok:

v     Az Antigoné című produkció szerepelt a Csíkszeredában megrendezett VII. Interetnikai Színházi Fesztivál (IFESZT) programjában.
v     A Harag György Társulat az elmúlt évadban Szophoklész: Antigoné (Rendező: Balogh Attila) című előadásával a budapesti József Attila Színházban vendégszerepelt.
v     A Fazekas Mihály - Móricz Zsigmond - Bessenyei István: Ludas Matyi Szatmárban (Rendező: Bessenyei István) című produkciónkat a budapesti József Attila Színház látta vendégül.
v     Társulatunk „Függök ezen a zord élet-párkányon..." (Szerkesztő-rendező: Szugyicky István) című, a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal koprodukcióban készült Ady-estjét Nagyszeben, Gyergyószentmiklós, Csíkszereda, Temesvár, Marosvásárhely, Budapest (Radnóti Miklós Színház, Klebelsberg Kultúrkúria, Thália Színház - Arizona Stúdió - Határon Túli Magyar Színházak Szemléje), Hatvan, Pécs, illetve három alkalommal Kolozsvár közönsége is láthatta.
v     A „Nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak..." (Szerkesztő-rendező: Szugyicky István) című Dsida-estje meghívást kapott a marosvásárhelyi Spectrum Színházba, illetve a Kolozsvári Állami Magyar Színház műsorán és a székelyudvarhelyi G. Feszten is szerepelt. Az előadás a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal koprodukcióban készült.
v     A Rokonokat a tiszaújvárosi Derkovits Kulturális Központ nagytermében játszotta a társulat a Színház határok nélkül sorozat keretében.
v     Ugyancsak ebben a programban szerepelt a Brighella Bábtagozat Bárány Boldizsár című előadása.
v     A Rokonok című előadás bérletcsere-együttműködés alapján hét alkalommal vendégszerepelt a debreceni Csokonai Nemzeti Színház nagyszínpadán.
v     A Koldusopera című előadásunkat a nagyváradi Szigligeti Színház közönsége bérletcserében láthatta.
v     Szilveszteri produkciónk, az Én és a kisöcsém meghívást kapott a mátészalkai Városi Művelődési Központba.
v     A Rokonok című előadásunk eleget tett a sárospataki Művelődés Háza és Könyvtára meghívásának.
v     Az Én és a kisöcsém vendégszerepelt a nagyváradi Szigligeti Színház nagyszínpadán.
v     Szilveszteri előadásunkat a Nyírbátori Kulturális Központ nagytermében láthatta a közönség.
v     A budapesti Thália Színház Határon Túli Magyar Színházak Szemléje elnevezésű fesztiválja vendégül látta az Antigoné című előadásunkat.
v     A Cseresznyevirág című bábelőadás és a Ciróka című babaszínházi előadás szerepelt a III. Lurkó Fesztiválon, Csíkszeredában.
v     A Fazekas Mihály - Móricz Zsigmond - Bessenyei István: Ludas Matyi Szatmárban (Rendező: Bessenyei István) című produkciónk Máramarosszigeten vendégszerepelt.
v     Társulatunk prózai és bábtagozata Nagykárolyban, Sárközújlakon, illetve Szatmárnémetiben szerepelt a Szatmári Kultúrkaraván elnevezésű rendezvénysorozat részeként.
v     Prózai és bábtagozatunk is meghívást kapott a XXVII. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljára.
v     Nagybányán a társulat idén is meghírdette négy előadásból álló, Németh László bérletét, illetve vendégszerepelt a Nagybányai Kulturális Napok és az Exceptio Fesztivál keretében.
v     Tasnádon három előadásból álló bérletcsomaggal, valamint évadnyitó gálával vendégszerepelt.

A Harag György Társulat a következő fesztiválokon szerepelt 2014/2015-ben:

Ø     Csíkszereda - VII. Interetnikai Színházi Fesztivál (IFESZT) - Csíki Játékszín, Csíkszereda Önkormányzati Színháza - Antigoné (Rendező: Balogh Attila)
Ø     Budapest - IV. Határon Túli Magyar Színházak Szemléje, Thália Színház - „Függök ezen a zord élet-párkányon..." (Szerkesztő-rendező: Szugyicky István)
Ø     Budapest - IV. Határon Túli Magyar Színházak Szemléje, Thália Színház - Antigoné (Rendező: Balogh Attila)
Ø     Csíkszereda - III. Lurkó Fesztivál - Csíki Játékszín, Csíkszereda Önkormányzati Színháza - Cseresznyevirág - bábelőadás (Rendező: Rumi László m. v.)
Ø     Csíkszereda - III. Lurkó Fesztivál - Csíki Játékszín, Csíkszereda Önkormányzati Színháza - Ciróka - babaszínház (Rendező: Bandura Emese)
Ø     Székelyudvarhely - G. Feszt - Székelyudvarhely - a Polgármesteri Hivatal Szent István-terme - „Nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak..." (Szerkesztő-rendező: Szugyicky István)
Ø     Nagybánya - III. Exceptio Fesztivál - Városi Színház, Nagybánya - Az elveszett levél (Rendező: Sorin Militaru m. v.)
Ø     Nagybányai Kulturális Napok - Városi Színház, stúdióterem, Nagybánya - Ibusár (Rendező: Szigeti László m. v.)
Ø     Kisvárda - XXVII. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja - Az elveszett levél (Rendező: Sorin Militaru m. v.) - Művészetek Háza színházterme
Ø     Kisvárda - XXVII. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja - Terülj, terülj asztalkám! - Rákóczi-Stúdió
Ø     Panyola -  Határmenti Világzenei Fesztivál - Mesék a nyúlról és a rókáról (Rendező: Sramó Gábor m. v.)
Ø     Veszprém - Nemzetközi Mesefesztivál - Mesék a nyúlról és a rókáról (Rendező: Sramó Gábor m. v.)
Ø     Pécs - Nyári Színházi Délutánok A Bóbitában - Mesék a nyúlról és a rókáról (Rendező: Sramó Gábor m. v.)

A társulat 2014/2015-ben az alábbi díjakkal/jelölésekkel gazdagodott:

  • Nagy Orbán színész a 2014 évi Szatmári Díjkiosztó Gála alkalmával a Szatmárnémeti Városi Tanács és a Szatmár Megyei Tanács kiválósági-díját vehette át, amellyel az olyan Szatmáron élő, vagy onnan elszármazott művészeket, tudósokat és sportembereket jutalmazzák, akik színvonalas, kitartó munkájukkal emelik Szatmár és vidéke értékét és hírnevét, itthon vagy a nagyvilágban.
  • A 2014 évi Szatmári Díjkiosztó Gála alkalmával elismerő oklevelet kapott társulatunk két művésze: Kovács Nikolett színésznő és Gabriela Tănase koreográfus.
  • A budapesti Versünnep Fesztiválon Marosszéki Tamás színész részesült a fesztivál Közönségdíjában.
  • Marosszéki Tamásnak ítélte a szakmai zsűri a budapesti Versünnep Fesztiválon a Versünnep Alapítvány díját is.
  • A Communitas Alapítvány szakmai kuratóriumának döntése értelmében 2015-ben a színházművészet kategóriában alkotói ösztöndíjban részesült Sándor Anna, társulatunk színésznője.
  • Az országos RMDSZ-szervezet Ezüstfenyő-díját kapta meg Tóth-Páll Miklós, társulatunk örökös tagja.
  • Többek között a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Harag György Társulat koprodukciójában, Szatmárnémetiben létrehozott előadóestjeiért Bogdán Zsolt színészt az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjjal tűntette ki az országos RMDSZ-szervezet.

A 2014/2015-ös színházi évadban a Harag György Társulat munkáját a következő vendégművészek segítették:

§         Babarczy László rendező, Kossuth- és Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész
§         Sorin Militaru rendező
§         Lendvai Zoltán rendező
§         Sramó Gábor bábrendező
§         Rumi László bábrendező
§         Buzogány Béla rendező
§         Szigeti László rendező
§         Bertóti Johanna dramaturg
§         Guth Anita rendezőasszisztens
§         Bordás Attila koreográfus
§         Bogdán Zsolt színész, Jászai- és kétszeres UNITER-díjas érdemes művész
§         Spisák István színész
§         Barakonyi Gergő színész
§         Fodor Balázs József színész
§         Golicza Előd díszlettervező
§         Fornvald Gréti díszlettervező
§         Cselényi Nóra jelmeztervező
§         Hotykai Evelin jelmeztervező
§         Szász Zsolt bábtervező
§         Moldován Blanka zeneszerző
§         Szokolay Dongó Balázs zeneszerző
§         Turcsán András zeneszerző
§         Kiss Ági zenei vezető
§         Hencz József, zeneszerző, korrepetitor, rendező
§         Budean Mihály Dávid hegedűs
§         Ammer Norbert hegedűs
§         Didi Péter dobos

A társulat a következő tagokkal bővült 2014/2015-ben:

Frumen Gergő színész
Orbán Zsolt színész
Rózsa László színész

A 2014/2015-ös színiévadban a Harag György Társulatnak 107 193 lejnyi vissza nem térítendő támogatást sikerült pályázati alapokból lehívnia.

A társulatnak az idei színházi évadban 17 bérlete (felnőtt, középiskolás, ifjúsági, kisiskolás, nagybányai, tasnádi és óvodás bérlet), összesen 6740 bérletese volt. 41 310 néző követte figyelemmel társulatunk produkcióit, melyből 9567 különböző vendégjátékok során láthatta előadásainkat: a székhelyen kívül 53, a székhelyen pedig 169 előadást játszottunk. A társulat itthon és a székhelyen kívül (Magyarországon és Erdélyben) összesen 222 alkalommal lépett közönség elé.

Bessenyei Gedő István társulatigazgató az évadzáró sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az idei bérletes- és nézőszám-növekedést különösen a tavalyi, ünnepi évadhoz képest tartja fontos eredménynek, hiszen az elmúlt színházi idényben már csak az évfordulóhoz kötődő rendezvények is 2500 nézőt láttak vendégül. Fontos megemlíteni, hogy az évek óta folyamatosan növekedő nézettséget a Sorompók Nélkül Fesztivál immár sajnos hagyományos elmaradása ellenére tudja felmutatni a társulat (korábban a fesztivál nézőszáma is beleszámított a társulat nézettségébe.) Az említett két körülményt is figyelembe véve a látszólagosnál is jóval nagyobb reális növekedést könyvelhet el tehát a társulat. A művészeti igazgató külön kiemelte a bérletcserék és meghívott vendégjátékok számbeli növekedésének fontosságát, amely mögött a társulat azon törekvése húzódik, hogy valamelyest ellensúlyozni próbálja a házi fesztivál elmaradása okozta űrt. Köszönetet mondott továbbá azon partnerintézményeknek, mindenek előtt a Magyar Kultúra Hetét szervező Szatmárnémeti Ady Endre Társaságnak és a Partiumi Magyar Napok szervezőinek, akik a monodráma hete és a PMN színházi programjai által ugyanezt a hiányosságot igyekeznek pótolni, osztozva a társulat ezirányú törekvéseiben.

Amint Stier Péter adminisztratív igazgató, a PMN főszervezője hozzátette, az idei Partiumi Magyar Napok összesen nyolc fesztiválnapjából haton színházi előadásokat is vendégül lát a rendezvénysorozat.

Bandura Emese a Brighella Bábtagozat megbízott vezetője a bábszínházi évadot értékelve kiemelte, hogy a megszokott műfajok mellett babaszínházi előadás is szerepelt a repertoárjukon, jövőre pedig felnőtt bábszínházi előadással is készülnek. A prózai tagozathoz hasonlóan a bábosok is több fesztiválra kaptak meghívást a korábbi évadokhoz képest, növekedett nézőik és bérleteseik száma.

Újságírói kérdésre reagálva a társulat vezetése megerősítette, hogy továbbra is elkötelezett az önálló Harag György Színház létrehozására, amely eléréséhez továbbra is minden lehetőséget meg fognak ragadni.

A 2014/2015-ös színházi évad díjai:
Közönségdíjak:
1.             Az évad legjobb epizódszínésznője: Méhes Kati - a közönség szavazatai alapján
2.             Az évad legjobb epizódszínésze: Rappert-Vencz Gábor - a közönség szavazatai alapján
3.             Az évad legjobb komikus színésznője: Kovács Nikolett - a közönség szavazatai alapján
4.             Az évad legjobb komikus színésze: Nagy Orbán - a közönség szavazatai alapján
5.             Az évad legjobb drámai színésznője: Sándor Anna - a közönség szavazatai alapján
6.             Az évad legjobb drámai színésze: Kányádi Szilárd - a közönség szavazatai alapján

Szakmai díjak: 
1.             A háttérszemélyzet díja: Vékony Borbála igazgatói titkár - a Művészeti Tanács döntése alapján
2.             Örökös bérletes: Papp Erika művelődésszervező
3.             Baranyai Zoltán-emlékdíj (az évad legjobb pályakezdőjének): Poszet Nándor - a Művészeti Tanács döntése alapján - a díj felajánlója a Baranyai család
4.             Az évad legkiemelkedőbb férfi alakításaiért járó Nívódíj: Kányádi Szilárd és Bodea Tibor - a társulat szavazatai alapján
5.             Az évad legkiemelkedőbb női alakításaiért járó Nívódíj: Bogár Barbara és Méhes Kati - a társulat szavazatai alapján

Szakmai fődíjak:
1.             Ács Alajos-díj: Kovács Nikolett - a társulat és a Művészeti Tanács szavazatai alapján - a díj felajánlója a Poszet Kft.
2.             Harag György-díj: Sándor Anna - a társulat és a Művészeti Tanács szavazatai alapján - a díj felajánlója az Autonet Import Rt.

Harag György Társulat PR-osztálya

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: