2009-06-15 13:18:48• hírek • Szatmár.ro

Hanyatló meggy- és cseresznyetermesztés

Az elején 8 lejért adták az élelmiszerpiacokon a meggyet és a cseresznyét, jelenleg akár 2,5-3 lejért is lehet egy kilót vásárolni a piros gyümölcsökből.

Úgy tűnik, az idén jól járt az, aki háztáji kertjében meggy- és cseresznyefával rendelkezik, hiszen a termés kitűnő, mind minőségileg, mind mennyiségileg. Gondban vannak viszont az ipari szintűtermesztők, ugyanis 1990 óta még mindig megoldatlan az értékesítés ebben az ágazatban is.

Valamivel több, mint 100 hektárnyi meggy- és cseresznyeültetvény van már csak a megyében, amiből 48 hektár egy tasnádszántói részvénytársaság gondozásában van. A Czier Tibor igazgató által elmondottak alapján hektáronként három-négy tonna az átlaghozam mindkét gyümölcs esetében, viszont feldolgozó vállalatok nemigen jelentkeznek a felvásárlásra.

Az intézményvezető attól tart, hogy ugyanaz lesz a helyzet, mint a tavaly, amikoris a meggytermés egy részét nem is szedték le, mert nem akadt rá érdeklődő. Az eladással járó problémák jelentik a magyarázatot arra, hogy -bárlehetőség lenne rá - a megyében mindezidáig egyetlen projekt sem készült meggy- vagy cseresznyeültetvény létesítésére.


A cseresznye iránt még mindig nagy a kereslet
A cseresznye iránt még mindig nagy a kereslet


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: