2012-01-10 17:11:31• hírek • Kocsis Zoltán

Hányan élünk Szatmárnémetiben? Hírzárlatot rendelt el a kormány

A népszámlálás október végi zárása óta megközelítőleg negyven község eredményeit adtuk közre az RMDSZ segítségével, Szatmár megye legfontosabb településéről, Szatmárnémetiről viszont azóta se tudtunk számot adni. „Még ha rendelkeznék is adatokkal, akkor sem mondhatnám el" mondta a szatmár.ro megkeresésére Ovidiu Grigorescu, a Megyei Statisztikai Hivatal vezetője.

Traian Igas belügyminiszter egy decemberi rendeletében megtiltotta ugyanis, hogy a Statisztikai Hivatal bármilyen információt, részadatokat kiszivárogtasson, nyilvánosságra hozzon.

Pataki Csaba alprefektus, a népszámlálást megszervező intézmény helyettes vezetője elmondta, hogy a sajtóba (nem csak) Szatmár megyében kiszivárgott eredmények a polgármesteri hivatalok mellett működő népszámlálási bizottságoktól származnak. Amelyek nem hivatalosak és nem véglegesek. „Amíg a községekben viszonylag könnyű volt összesíteni az adatokat, addig Szatmárnémetiben csak a számlálóbiztosok száma meghaladta a fél ezret", magyarázta Pataki annak lélektanát, hogy honnan ered a különbség.

Grigorescu elmondta, hogy a kollégáinak január 15-ig kell végezniük az adatok feltöltésével, ám az összesített eredményeket csakis a bukaresti Országos Statisztikai Hivatal munkatársai láthatják. Pataki elmondása szerint az eredeti elképzelések szerint tavasszal teszik közzé majd az első hivatalos részeredményeket, míg a végleges eredményekre őszig kell várni. Az Országos Statisztikai Hivatal ígérete szerint február elején teszik közzé az első hivatalos részeredményeket, második lépésben pedig májusban közlik az újabb részleges eredményeket.

A szatmár.ro megkapta az RMDSZ rendelkezésére álló nem hivatalos részeredményeket, amelyek megközelítőleg a 70%-os feldolgozottsági adatokat tartalmazza. Összességében 64.559 fő megszámlálása után 36.688 román, 25.400 magyar, 969 roma, 619 német lakja Szatmárnémetit, míg nem kevesebb, mint 462-en nem voltak hajlandóak válaszolni a nemzetiségüket firtató kérdésekre.

Bár innentől kezdve minden csak spekuláció, de játsszunk el a számokkal. A fenti adatok szerint városunkat megközelítőleg 94 ezren lakják. A rendelkezésünkre álló adatok szerint Szatmárnémeti lakosságának 56%-a román, 39,34%-a magyar, 1,5%-a roma, 0,95%-a német, míg kevesebb mint három százalék egyéb (ukrán, zsidó stb.) etnikumhoz tartozik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: