2019-04-08 13:11:33• hírek • Nagy Tímea

Hanyag szülők és vandál gyermekek miatt megy megint tönkre a Gyuszi-gödör?

A burkolaton lévő lyukak jelenleg komoly veszélyt jelentenek a gyerekekre.
A burkolaton lévő lyukak jelenleg komoly veszélyt jelentenek a gyerekekre.

Ismét baj van a Batthyány (Coposu) sétány rendezvényterének burkolatával. Két helyen is betörték a léceket, így méretes lyukak tátonganak ott, ahol gyermekek játszanak.

Mindannyiunk „Gyuszi-gödrével” probléma van azóta, mióta csak kiásták. A Szamos áruházzal szembe eső tér 2017-ben új burkolatot kapott, mert a régi fa borítás lécei lépten-nyomon eltörtek. Az már más kérdés, mi is a valódi oka a repedésnek, meghibásodásnak, s ebből kifolyólag a foghíjas felületnek.

Maskulik Csaba városmenedzsert kérdeztük, vajon a 2017-es renoválás minőségével akadnak most problémák vagy más okból kifolyólag degradálódik a WPC anyagból készült tér?

Először is azt kell tisztáznunk, miért cserélték le a fát a WPC keverékre. A „Gyuszi-gödör” életének első éveiben áldozatául esett egy „jól van az úgy” hozzáállásnak. A korábbi városvezetés nem fordított figyelmet a terület léceinek megfelelő ápolására. Az időjárás viszontagságainak kitett természetes burkolóanyagot a hideg, a meleg, a jég és a napsütés rongálta, valamint a vég nélküli energiával rendelkező gyermekek folyamatos hadjárata. A két kihívásnak és az idő vas fogának már nem állhatott ellen a fa, megadta magát – ezt a korábbi cikkünkben már bővebben kifejtettük.

 

 

Maskulik Csaba az új burkolattal kapcsolatban elmondta, nem adódtak eddig minőségi problémák. A nem megfelelő használat miatt tört ki a két léc a napokban. A szászrégeni kivitelező vállalkozásnak már szóltak, napokon belül kijavítják a hibákat és helyre áll a rend. A városmenedzser kifejtette: a WPC keverék erős anyag. A vállalat 10 év garanciát vállalt a kivitelből és a minőségi hibákból fakadó törésekre, de a vandalizmusból eredő károkat nem fedezi a jótállás. A közterületek rendeltetésszerű használatán kívül esik a magaslatokról való ugrándozás, a görkorcsolyás és biciklis mutatványok és a térkövekkel való dobálózás.

Félreértés ne essék! Nem a kisgyermekek, az ovisok békés játékáról van itt szó, hanem a nagyobbak, főképp a tizenévesek „vadulásáról”. Nem mindegy, hogy 15 kilogrammos vagy 30-40 kilogrammos csemeték élik ki fölös energiájukat rollerrel, BMX-szel vagy görkorival felszerelve, dobbantós és ugrós mutatványokkal szórakoztatva egymást.

Az pedig egy különszám, mikor a kisebbek vagy a nagyobbak kiszedik a súlyos térkövet a járdából, s ezzel dobálóznak a „gödörben”. Egy-egy ilyen hajítástól megsérülhet, megrepedhet a léc szerkezete, majd a későbbi szökkenéseknek köszönhetően el is törhet, annak rendje és módja szerint.

 

 

A szülők mindeközben a rendezvénytér szélén ülnek, beszélgetnek, s csak akkor néznek a gyermek felé, ha elesett – tisztelet a kivételnek – tette hozzá Maskulik, s megjegyezte: nem lenne rossz, ha a szülők is ráeszmélnének, az ő feladatuk lenne megtanítani a gyereknek, hogyan vigyázzanak valamire, ami nem csak az övék, hanem a közösségé. A felnőttek sem a saját gyermekükre, a máséra főképp nem szólnak rá, simán végignézik, hogyan teszik tönkre azt, ami az övék is.

Mi az a WPC burkolat? Miért is választotta ezt a városvezetés a felújításhoz, és nem betonoztatta le az egész felületet?

"A WPC teraszburkolat fő komponenseit tekintve a fa és a műanyag ötvözetéből készül, melynek révén a fa szép megjelenése érhető el. Az összetevők egyvelegét nagy nyomáson és magas hőmérsékleten formálják, ezáltal anyaga rendkívül ellenálló és könnyen megmunkálható lesz. A hasznos tulajdonságok kiemelése és a káros tulajdonságok csökkentése céljából létrehozott kompozit burkolat felülete rendkívül ellenálló. Nem igényel olajozást, lazúrozást vagy egyéb felületkezelést, ellenáll a penésznek, a gombának és a termeszeknek, illetve nem szálkásodik" - írja a WPC-centrum.hu. Fontos tulajdonsága még, hogy nem csúszik, és ha kopik, akkor sem veszíti a színét.

Azért, hogy a burkolat fenntartása operatívabb, gyorsabb folyamat lehessen, az önkormányzat szándékában áll felkérni a kivitelező céget, mutassa meg a helyi közterület-fenntartó vállalkozás egy munkatársának, miként cserélik az elemeket szakszerűen. Ez persze nem azt jelenti, innen szabad a vásár, tönkre lehet tenni bármit, mert úgy is megcsinálják! Betont bármikor rendelhetnek, az helyben van: nem jelentene különösebb problémát.

 

 

Érdemes azonban odafigyelni, mit tesz tönkre a csemete! A rendfenntartó egységek (rendőrség és csendőrség) bárkit megbüntethetnek, akit vandalizmuson érnek. A több száz lejes büntetés akkor is érvényes, ha kiskorú az elkövető – a szülő zsebe sínyli meg a gaztettet.

Hogy mit tegyen a szülő az ugráló gyermekkel? Hova vigye a szabadba, amennyiben túlteng a csemete energiája? Van pár jó ötlet, nem kell azonnal a legközelebbi nyitott térre gondolni. A "Gyuszi-gödör" első sorban a városi rendezvények számára épült.

A lustaság fél egészség, a köztulajdon védelme azonban ettől sokkal fontosabb erény.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: