2019-03-21 08:55:30• hírek • Bede Emőke

Hány kilométer van valójában az autóban? Ezentúl néhány kattintással kideríthető - Videóval

Autót nem kilométer, hanem állapot után vásárol az ember – vélekednek egyesek, mások azonban kifejezetten fontosnak tartják, hogy tudják, mennyit is futott a járgány. Viszont napjainkban a kilométeróra állásának alig-alig lehet hinni, hiszen egy kisebb összegért cserébe könnyen le lehet faragni néhány tízezret a megtett össztávból.

Nem egy autós találta már magát abban a kellemetlen helyzetben, hogy egy jónak gondolt biznisz által beszerzett, elvileg keveset futott autóról végül kiderült, az a 150 ezer bizony megvan 250, vagy akár 300 ezer is. Persze az autók világában kicsit járatosabbak már vásárlás előtt tudják, túl szép ez, hogy igaz legyen, ám néhányan mégis belesétálnak az autókereskedők kedvenc csapdájába.


Azonban a Gépjármű-nyilvántartási Hivatal hadat üzent a tisztességtelen autóneppereknek és eladóknak, ugyanis csütörtökön elindították a járműtörténeti jelentés ingyenes lekérdezését lehetővé tevő rendszert. Hogy az autónk szempontjából fontos adatokhoz hozzáférhessünk, a RAR honlapján, az Istoric vehicul fül alatt csupán az e-mail-címünket és a jármű alvázszámát kell megadnunk, majd egy biztonsági kód visszaigazolása után már el is küldik a rendszerben fellelhető információkat. Mindezt pillanatok alatt.




Hogy milyen járműtörténeti adatokat kapunk meg a lekérdezés után? Egyelőre csak a RAR-nál rögzítetteket, a hivatal által rögzített kilométeróra-állást, a forgalmi engedély meglétét/érvényességét, további technikai és azonosítási információkat, az autó környezetszennyezési besorolását és az időszakos műszaki vizsga érvényességét. A Gépjármű-nyilvántartási Hivatal közleménye szerint ezzel az új rendszerrel az autóvásárlók dolgát szeretnék megkönnyíteni és megóvni őket attól, hogy meggondolatlan, átveréssel végződő üzletbe ugorjanak bele. 


A RAR a közeljövőben további funkciókkal is szeretné kiegészíteni a rendszert, pl. az esetleges balesetek/károk, illetve különféle szerkezeti módosítások lekérdezése, de ezzel kapcsolatban a hivatal nem zárta ki annak az eshetőségét sem, hogy ezeket a lehetőségeket csak fizetés ellenében lehet majd használni. 



 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: