2018-08-27 11:55:10• hírek • Bede Emőke

Hány embernek kell még meghalnia gyorshajtás miatt?

A Felsőszopor területén történt baleset roncsai.
A Felsőszopor területén történt baleset roncsai.

Szatmár megyében a közúti balesetek vezető oka a gyorshajtás: a tavalyi 137 súlyos sérültet és 44 halálos áldozatot követelő 140 incidens java része elkerülhető lett volna, ha a sofőrök lassabban hajtanak.

Mint arról a Szatmár.ro is beszámolt, halálos kimenetelű közlekedési baleset történt szombat éjszaka Sárköz és Kányaháza között, a 197-es jelzésű megyei úton. A rendőrség hivatalos közleménye szerint a 30 éves férfi által vezetett terepjáró a túlzott sebesség miatt kisodródott az útról, majd a fák közé csapódott. A helyszíni mentés meglehetősen körülményes volt, ugyanis ahhoz, hogy a tűzoltók hozzáférjenek a totálkáros roncshoz, egyszer a környező fákat kellett kivágni. A kányaházi sofőr és Konstanca megyei, 29 éves női utasa a helyszínen életét vesztette, életük megmentéséért már a kiérkező mentősök sem tehettek semmit.
 


Viszont nem ez volt a hétvégén az egyetlen olyan baleset, melyet a gyorshajtás okozott. Hétfőn ismertette a rendőrség annak a Felsőszoporon történt balesetnek a részleteit is, melyben egy személy súlyos, kettő pedig könnyebb sérüléseket szerzett. Az ütközést egy 26 éves helybeli férfi okozta, aki olyan nagy sebességgel közlekedett a településen belül, hogy a kanyart már nem tudta megfelelően bevenni, ezért átsodródott a szemközti sávba. Balszerencséjére ott épp egy másik autó is érkezett, a két jármű pedig frontálisan egymásba hajtott. A legsúlyosabb sérüléseket a vétlen autóban utazó nő szenvedte el, a két sofőr pedig könnyebb sérülésekkel megúszta az esetet. Az alkoholszonda mindkettejük esetében negatív eredményt mutatott.


Hogy mi a tanulság? Bármilyen közhelyesnek is hangzik, a sebességkorlátozásokat nem a sofőrök ellen, hanem az ő és utasaik védelme érdekében vezették be. Sokan azt hangoztatják, hogy "Velem úgysem történhet ilyesmi", de az élet sokszor megcáfolja az ilyen kijelentéseket. Érdemes tehát padlógáz helyett biztonságosan és felelősségteljesen hajtani, hiszen a gyorshajtás nemcsak a sofőrre, hanem a forgalom ártatlan résztvevőire is egyformán veszélyes.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: