2016-12-31 18:25:51• hírek • Szatmár.ro

Hanuka kulturális műsorral és fánkkal

Kisbusszal indultak Debrecenbe december 28-án a Szatmári Zsidó Hitközség tagjai. A Debreceni Zsidó Hitközség elöljárói a Bajcsy-Zsilinszky utcai székházban zajló Hanuka (Chanuka) ünnepségre hívták meg Szatmárnémetiben élő hittestvéreiket. Pálffy Tamás Szabolcs beszámolója.

Idén, december 24-én, szombat este gyújtották meg az első gyertyát a hanukai menórán. A zsidóság egyik legjelentősebb örömünnepe vallásgyakorlatához tartozik, hogy a gyertyatartón (nyolc plusz egy ágú) minden este eggyel több lángot gyújtanak.

Az új gyertyát mindig balról helyezik az előző mellé, és balról jobbra haladnak a gyújtással.

Istentisztelettel (héberül: Minchá) vette kezdetét Debrecenben a közös Hanuka ünnep. A Hitközség kultúrtermében gyertyagyújtásra került, e feladatot Fehér Tamás látta el, Éliás Viktor kántorjelölt közreműködésével. Nekem a feleségem gyanús címmel vidám műsor következett (Karinthy Frigyes művei nyomán) Mercs Angéla magánénekes, Garay-Nagy Tamás (a Csokonai Nemzeti Színház művésze) és Hajdú Péter (a Vojtina Bábszínház művésze) előadásában. 17 órától a Ráchel Nőegylet kórusa, a „Zs" Faktor Don Corleone nyomában című műsorát lehetett megtekinteni, majd öt perc humor (Még van kóser olaj 2016-ban is! Csak keresni kell!) következett.

A kiváló hangulatú rendezvényen részt vett Horovitz Tamás elnök (Debreceni Zsidó Hitközség) és Décsei Miklós (Szatmári Zsidó Hitközség). Esti ima (héberül: Mááriv) után, a résztvevőket fánkkal és forró teával kínálták meg a székházban.

Nyilvános gyertyagyújtásra a Bajcsy-Zsilinszky és a Piac utcák sarkán került sor a debreceni EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) és a Chábád Lubavics mozgalom szervezésében.

Az utazásra való tekintettel, a szabadtéri Hanuka partin nem vehettek részt a hitközség szatmárnémeti tagjai. Jelentős feladat előtt álltak: másnap, 29-én, - örömünnepük kulturális fénypontjaként -, nagyszabású, több mint másfél órás koncertre került sor a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia épületében.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: