2020-02-25 08:52:51• hírek • közlemény

Hamvazószerda a kapu nagyböjtbe

Szerdán reggel kilenc órától Schönberger Jenő püspök a Kálvária templomban mutat be szentmisét.

"Emlékezzél ember, hogy por vagy és porrá leszel!" - mondja a pap hamvazószerdán, miközben az előző év virágvasárnapján szentelt barka hamvaival keresztet rajzol a hívek homlokára. Hamvazószerda a nagyböjt, a negyvennapos vezeklő időszak első napja - kezdődik a megemlékezés Jézus böjtölésének, illetve szenvedésének idejéről. Ilyenkor a keresztény ember eltávolodik a test örömeitől, és többet foglalkozik lelkével, igyekszik megszabadulni bűneitől.


A hetedik századtól vált szokásossá a bűnbánati felkészülés. Ezen a napon, az ókereszténység idején a mezítlábas, zsákruhába öltözött nyilvános bűnösöket a püspök a templomba vezette, majd miután a bűnbánati zsoltárokat elimádkozták, fejükre hamut hintett, és kiutasította őket a templomból, miként Isten is kiűzte az első emberpárt a Paradicsomból. A kiutasítottaknak egészen nagycsütörtökig tilos volt a templomba belépniük.


A hamvazószerdai liturgia így az őskeresztény hagyományt idézi. II. Orbán pápa 1091-ben rendelte el, hogy a papok minden keresztény homlokát hamuval kenjék meg - a szokás pedig mindmáig fennmaradt. A hamuval-hintés ősi jelképe a bűnbánatnak, mivel a hamu az elmúlásra, a halálra figyelmezteti az embert.


A Kálvária templomban február 26-án, reggel kilenc órától Schönberger Jenő püspök mutat be szentmisét, melyen hamvazkodhatnak is a hívek.


Nagyböjt első vasárnapján, március 1-jén tartja a szatmárnémeti ifjúság a nagyböjti ifjúsági imaóráját. A Kis Szent Teréz templomban este hét órakor találkoznak és egy órán keresztül együtt imádkoznak, elmélkedések, ifjúsági énekek hangzanak el. Egy hétre rá, március 7-én, este hét órától, a Zárda templomban az egyházmegye hivatásgondozó munkacsoportja tart nagyböjti zenés áhítatot, majd április 3-án, pénteken a családok és a fiatalok tartanak közösen keresztúti ájtatosságot a Kálvária templom udvarán. Minden imaalkalom nyitott bárki előtt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: