2015-01-14 17:02:06• hírek • MTI

Hamisítvány-vadászat egy londoni múzeumban

Öreg mesterek munkái közé rejtett kínai másolatot kell megtalálniuk a londoni Dulwich Picture Gallery látogatóinak.

Az intézmény állandó kiállításának egyik felbecsülhetetlen értékű festményéről rendelt 120 fontos másolat tavasszal cserél helyet az eredeti alkotással. A nagyközönségnek három hónapja lesz arra, hogy megtalálja az eredeti keretben kiakasztott hamisítványt.

"Kitűnő minőségű replikáról van szó" - mondta Xavier Bray, az intézmény kurátora, azonban hozzátette, hogy, amikor egymás mellé helyezték az alkotásokat, azonnal látni lehetett a különbségeket.

A több mint kétszáz éves múzeum, amelynek gyűjteményében Rembrandt, Rubens, Tiepolo, Murillo és Poussin remekművek is sorakoznak, semmit nem árult el az érintett alkotás méretéről, koráról, vagy tárgyáról - adta hírül a The Guardian című brit lap internetes oldala.

A másolatot a kínai Meishing Oil Painting Manufacture Company készítette, ahol 150 művész, köztük sok képzőművész-hallgató készít festményeket Botticelli, Van Gogh és Picasso stílusában, a világ különböző részeiről érkező megrendeléseket teljesítve.

Valójában persze nem hamisítványokról van szó, mivel a műhelyek ügyelnek rá, hogy az eredeti alkotás méreteitől finoman eltérő másolatot hozzanak létre. Fucsien tartományban több száz ilyen stúdió üzemel: az egyik helyi faluban évente mintegy ötmillió replika készül.

A február 10-én kezdődő Made in China: A Doug Fishbone Project elnevezésű hamisítvány-vadászatot megálmodó Doug Fishbone amerikai származású, Londonban tanult konceptuális művész és Bray az interneten keresztül rendelték meg a másolatot és e-mailben küldték el az eredeti alkotás nagyfelbontású fényképet, hogy az alapján dolgozhassanak Kínában.

"Itt nem csupán egy 'Hé, találd meg a hamisítványt' feladványról van szó, hanem ez a projekt komoly kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy miként szemléljük, élvezzük és értékeljük a művészetet" - mondta Fishbone. Mint hozzátette: "azzal, hogy kiakasztjuk a Dulwichban, egyfajta származást adunk a képnek, és érdekes lesz látni, hogy ez változtat-e az értékén".
A múzeum látogatóinak április végéig lesz idejük arra, hogy leleplezzék a hamisítványt. A galéria április 28-án fedi fel az igazságot, majd a nagyközönség egymás mellé helyezve is szemügyre veheti az alkotásokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: